Politicile statului privind reintegrarea regiunii transnistrene bat pasul pe loc. Există pași mici, dar nu se știe dacă că acești pași mici merg în direcția corectă. De această părere este directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, care a oferit un interviu pentru Europa Libera. Expertul susține că tot ceea ce s-a făcut până acum pe acest segment sunt lucruri mici și că se merge într-o direcție absolut eronată, în direcția unei recunoașteri a Transnistriei, transmite IPN.
Potrivit lui Igor Munteanu, recenta deschidere a podului care leagă localitățile Gura Bâcului și Bâcioc, care este însoțită imediat de instalarea unui post ilegal al administrației transnistrene, dar și recunoașterea diplomelor de studii eliberate în stânga Nistrului, însoțită de atribuirea unor elemente de suveranitate pentru regimul transnistrean, arată că nu există nicio siguranță asupra faptului că ceea ce o interesează pe Republica Moldova are vreo șansă de izbândă. Expertul menționează aici și terenurile cetățenilor de la Cocieri și Coșnița, aflate după traseul Râbnița-Tiraspol, care de fiecare dată, atunci când ajung să le prelucreze, sunt lipsiți de posibilitatea de a-și face lucrul.
Directorul IDIS Viitorul susține că în anul 2017 au existat acțiuni foarte active, sprijinite de Federația Rusă, prin care așa-zișii diplomați de la Tiraspol au vizitat Roma, Strasbourg-ul, Londra, Tel Aviv-ul și alte orașe importante în care și-au promovat așa-zisa statalitate, abuzând de lipsa de acțiuni și reacții din partea autorităților Republicii Moldova. Totodată, în 2017 Federația Rusă a mobilizat resurse uriașe pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale regimului de la Tiraspol. „Au avut loc 140 de exerciții militare în stânga Nistrului, iar reacțiile noastre au fost destul de neconvingătoare, noi am spus că protestăm și cu asta s-a terminat”, a remarcat Igor Munteanu.
Despre procesul de elaborare a unei politici care ar conține viziunea de stat în chestiunea reglementării transnistrene, inițiativă lansată în trecut de către Biroul pentru politici de reintegrare, directorul IDIS afirmă că acest lucru ţine de trecut, deoarece nu a existat voință politică prin asumarea unor responsabilități.
Întrebat dacă crede în faptul că Chișinăul oferă elemente de suveranitate Tiraspolului, Igor Munteanu a răspuns că prin recunoașterea diplomelor de studii, acest lucru are loc. În opinia expertului, recuperarea cetățenilor din stânga Nistrului de către partea dreaptă a râului trebuie să aibă loc prin schimbarea sau transformarea acestui conflict într-un conflict care poate fi digerat de statul Republica Moldova. „Problema este că acest regim transnistrean în formula sa existentă și într-o formulă pe care Tiraspolul și-ar dori să fie chiar mai largă, cum ar fi o co-federalizare a Republicii Moldova, afectează tot ce știm noi despre cetățenii și societatea Republicii Moldova”, a explicat Igor Munteanu.
Directorul IDIS Viitorul susține că pentru Republica Moldova ar trebui să existe o definire clară a rezultatului şi obiectivului concret al negocierilor în formatul 5+2. Expertul mai spune că nu există suficient efort instituțional pentru definirea acestui curs de reintegrare, există o netransparență asupra rezultatelor sau pașilor mici care se fac. În opinia lui Igor Munteanu, militarizarea regiunii transnistrene creează efecte de insecuritate pentru întreaga regiune, nu doar pentru Republica Moldova.