Odată cu încheierea celui de-al doilea tur, vor urma contestaţii, vor urma acuzaţii, probabil se vor face investigaţii, dar problema este că trenul deja a plecat, pentru că un proces electoral nu poate fi returnat la punctul zero, meciul s-a terminat, există un învingător şi există învinşi. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă directorul IDIS a declarat că au fost sute de semnale care pot să spună celor care au pierdut că au pierdut pentru că a fost un proces electoral fraudat, transmite IPN.
Igor Munteanu spune că, din păcate, foarte mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova se vor considera învinşi pentru că idealurile lor nu sunt reprezentate de ceea ce a enunţat şi a pronunţat Igor Dodon în campania electorală şi s-ar putea să existe riscuri foarte mari ca unele dintre aceste idei exotice să încerce a fi materializate.
„Dacă îmi permiteţi să sumarizez care ar fi consecinţele acestei dramatice victorii a lui Igor Dodon ieri în alegeri, eu aş începe cu următorul: în primul rând, rezultatele acestui proces electoral sunt contestabile. Nu există un consens naţional asupra felului în care s-a votat ori în care s-a organizat procesul electoral. Asta va produce o dezamăgire foarte mare pentru alegători, pentru că jumătate de populaţie nu este reprezentată de acest candidat, deşi Dodon a spus că va fi un preşedinte al tuturor, nu avem nevoie de ură în societate, s-ar putea ca dezamăgirea să continue galopant”, a notat Igor Munteanu.
Potrivit acestuia, există riscuri reale de contorsionare a agendei politice naţionale şi anume – federalizare şi alte iniţiative care ar putea să creeze foarte multă tensiune în societate, în ciuda declaraţiilor foarte optimiste pe care le face acum la proaspăta alegere.
După prelucrarea a 99,9% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală anunţă că Igor Dodon a obţinut peste 835 de mii de voturi, iar Maia Sandu – peste 761 de mii. La urnele de vot s-au prezentat peste 1,6 mln de oameni, ceea constituie peste peste 53% din totalul alegătorilor înscrişi în liste.