Igor Munteanu: Guvernul trebuie să manifeste o deschidere mai mare către public și societatea civilă

Pentru ca guvernarea PAS să reușească apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este necesar să manifeste mai multă deschidere către tot potențialul uman care există în țară. O spune președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, potrivit căruia actualul Guvern are de negociat cele 35 de capitole de aderare la UE, însă nu va reuși dacă nu va apela la sprijinul tuturor profesioniștilor din domeniu. Lipsa deschiderii față de societatea civilă și partide extraparlamentare este sesizată și de juristul Ion Dron, potrivit căruia PAS s-a izolat complet de cetățeni, notează IPN.

Președintele CUB, Igor Munteanu, spune că actuala guvernare a pierdut mult din încrederea cetățenilor manifestată la alegerile din 2021. Potrivit politicianului, pentru a menține sprijinul populației pentru vectorul european este necesar ca Guvernul să manifeste mai multă deschidere și să-i coopteze în procesul eurointegrării pe toți cei care dețin expertiza necesară.

„Acest Guvern va trebui să lucreze în sudoarea frunții pentru ca cele 35 de capitole de aderare să fie pe mâini bune. Din păcate, nu avem suficiente minți administrative, capacități administrative și nu avem deschidere spre competența care nu se găsește în Guvern. Sunt între 56-61% cetățeni care doresc aderarea la UE, în același timp, ratingul PAS abia se ridică la 24%, ceea ce înseamnă că o mare parte din cetățenii proeuropeni nu se simt reprezentați de actuala guvernare. Singura modalitate pentru ca sprijinul către Guvern să crească este ca acest Guvern să fie mai incluziv. Să discute cu mai multe grupuri sociale, să nu se bazeze pe ideea că în 2021 a avut un sprijin masiv din partea populației, acel sprijin e istorie. Acum trebuie să existe mai multă deschidere spre public, societate civilă, partide extraparlamentare, mediul academic”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Și președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale (PONA), Ion Dron, spune că odată cu preluarea puterii, guvernarea PAS a demarat procesul de curățare a sistemului, eliberând din funcții oameni pe criterii politice, iar acum Guvernul se confruntă cu un deficit acut de cadre.

„Această guvernare a primit un credit masiv de încredere, dar refuză să întoarcă acest credit. S-au izolat în maniera unei secte, care trezește nedumerire. Oamenii trăiesc cu sentimentul că sunt pe cont propriu, iar reprezentanții guvernării, cei ai puterii trăiesc în lumea lor paralelă. E o problemă de comunicare enormă a actualei guvernări. Ea nu are deschidere. Nu dorește să discute decât cu cei din interior. Când au venit la guvernare au spus că au capacități de administrare, s-a mers pe epurări de cadre, acum ei sunt preocupați de recrutarea înapoi a celor care au plecat pentru ca să existe capacități de realizare a temelor pentru acasă”, a spus juristul Ion Dron.

Joi, Parlamentul a oferit vot de încredere programului de guvernare și echipei guvernamentale conduse de Dorin Recean. Programul de guvernare intitulat „Moldova prosperă, sigură, europeană” are ca obiective majore consolidarea instituțiilor, crearea unui mediu de afaceri competitiv și integrarea europeană a Republicii Moldova, prin deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.