În 2013, procedura examenului de bacalaureat a fost mai corectă faţă de anii precedenţi. Totuşi, mai rămâne de lucrat la implicarea factorului uman în cest proces. Despre aceasta a vorbit viceministrul educaţiei, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime, transmite IPN.
Potrivit viceministrului, abaterile din anul curent au arătat la ce mai trebuie de lucrat. „A rămas să ne asigurăm că factorul uman care este implicat îşi face bine lucrul. Marea provocare aici a fost. Dacă testele ar fi apărut înainte de ora 9, ar fi fost eşecul ministerului, însă testele au fost scoase din centrele de bacalaureat, după ora 9, după ce s-a spus care latură a plicului trebuie tăiată”, a spus Igor Grosu.
Igor Grosu este de părere că susţinerea examenelor la calculator ar fi o soluţie de evitare a copiatului. Însă în şcolile din Republica Moldova, nu sunt destule calculatoare care ar putea asigura acest proces. De asemenea, viceministrul a confirmat că pe baza examenului de bacalaureat şi în anul acesta s-au înregistrat cazuri de corupţie despre care se ştia încă începând cu luna februarie.
„Corupţia persistă. În anii precedenţi, în caz de corupţie, preşedintele centrului de bacalaureat era sancţionat cu lipsirea dreptului de a fi preşedinte de centru de BAC, timp de 5 ani. Anul curent, pedeapsa are un impact asupra carierei acestuia, el este privat timp de 5 ani de dreptul de a mai fi manager al unei instituţii de învăţământ”, a spus viceministrul.
Invitatul aceleiaşi emisiuni, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a fost de acord cu spusele viceministrului, recomandând ministerului să reducă la maxim factorul uman din procesul de învăţământ. „Ministerul ar trebui să scoată din atribuţiile sale funcţiile de evaluare”, a mai opinat Sergiu Ostaf.
Examenul de bacalaureat a fost susţinut în perioada 4-21 iunie de circa 28 de mii de elevi. Peste 600 de teste au fost fraudate. Rezultatele examenelor vor fi publicate în perioada 27-28 iunie în centrele de bacalaureat. Totodată, elevii vor putea vizualiza testele scanate pe site-ul www.bac.gov.md