Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reafirmat la Kiev angajamentul de neclintit al Republicii Moldova pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa. De asemenea, a reafirmat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Declarațiile au fost făcute la cel de-al 4-lea Summit al Platformei Crimeea, care a reunit delegații oficiale din mai multe țări și a fost găzduit de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, transmite IPN.
Șeful legislativului a mulțumit soldaților ucraineni pentru rezistența lor și pentru dragostea de țară de care dau dovadă. „Dacă azi în Moldova este pace, este doar datorită eroismului poporului ucrainean, care luptă pentru Europa și valorile sale pe câmpul de luptă și noi, moldovenii, nu putem dezamăgi. Prin votul nostru vom demonstra că vrem să facem parte dintr-o lume a păcii și libertății”, a accentuat Igor Grosu.
În contextul desfășurării Summitului Platformei Crimeea, Igor Grosu a avut o întrevedere cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk. Cei doi oficiali au discutat despre ultimele evenimente din regiune și s-au referit, în mod special, la consecințele atacurilor rusești care se intensifică în ultima perioadă.
„Republica Moldova depune toate eforturile necesare pentru a ajuta cu tot ce putem poporul ucrainean, inclusiv în cadrul formulei de pace a Ucrainei. La ziua de azi avem circa 60 de mii de ucraineni care beneficiază de protecție temporară”, a subliniat șeful legislativului.
La fel, Igor Grosu s-a referit la acțiunile întreprinse de Republica Moldova cu scopul de a susține poporul Ucrainean. „Ne-am alăturat eforturilor internaționale de a elibera copiii ucraineni răpiți, adoptând și o declarație în plenul Parlamentului. Ne-am alăturat și registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații, fiindcă ceea ce se întâmplă în Ucraina este genocid. Noi vom continua să fim alături de vecinii noștri ucraineni și, cu siguranță pacea în Ucraina va fi restaurată”, a notat președintele Parlamentului.
Agenda Summitului Platformei Crimeea a inclus patru paneluri de discuții, care s-au referit la Crimeea și „Formula Păcii”, politica de reintegrare, succesele Ucrainei la Marea Neagră și comemorarea a 80 de ani de la deportarea tătarilor din Crimeea. Cu această ocazie a fost inaugurat un memorial național dedicat genocidului stalinist al tătarilor din Crimeea.