Igor Grosu la Forumul Primarilor: Bunurile din comunități trebuie să aparțină APL

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că toate activele pe care le au diferite instituții centrale sau agenții în comunități trebuie să fie transferate în posesia administrațiilor publice locale. Și fie că este vorba de imobile sau terenuri, acestea trebuie exploatate de autoritățile locale. Or, instituțiile centrale nu au nici timp, nici bani ca să le îngrijească. Declarațiile au fost făcute la Forumul Primarilor, organizat astăzi la Palatul Republicii, transmite IPN.

„Fie că este vorba despre imobile sau terenuri intravilane, extravilane, părerea mea este că ele trebuie și eu am să fac tot posibilul ca să fie transferate către dumneavoastră. Nu o să aibă nici timp, nici resurse agențiile să le întrețină și să le valorifice așa cum o să puteți face dumneavoastră. Să le înregistrăm, să vi le transmite și voi să le dați în arendă, dacă decideți să le privatizați, dar ele nu trebuie să degradeze”, a menționat șeful legislativului.

În ceea ce ține de angajamentele legate de motivarea financiară a reprezentanților administrației publice locale, Igor Grosu a promis să găsească modalitatea juridică, legală și cea mai scurtă, pentru a reuși între cele două lecturi, să fie făcute amendamente la proiectul legii bugetului de stat pentru 2024.

Președintele Parlamentului a mai îndemnat primarii să analizeze cum au fost implementate noile prevederi ale Codului Electoral, mai ales prin prisma experienței proaste. „Și experiența proastă se numește cumpărarea votului la greu și foarte obraznic. Din multe campanii pe care le-am trecut, cu mai mare tupeu decât acum nu s-a procedat. Cred că cu toții am avut șocul cumpăratului votului și al veneticilor. Au fost oameni parașutați cu bani în localități pe care nici nu le pot găsi pe hartă. Asemenea lucruri, mai ales cumpărarea votului, trebuie sancționată dur, astfel încât nimănui să nu-i mai treacă prin gând una ca asta”, a mai spus Igor Grosu.

Forumul Primarilor cu genericul „Viitorul administrației publice locale” este organizat de Guvern, în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, sub egida președintei Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.