Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru susține că președintele Igor Dodon vrea să impună un nou stil în activitatea instituției prezidențiale și, mai mult decât atât, să-i atribuie un nou rol în cadrul sistemului politic. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, istoricul a declarat că președintele Dodon vrea să se facă tot mai prezent în viața publică, să câștige imagine și suport popular, pentru a-și întări și extinde puterea, mult prea restrânsă în comparație cu pretențiile sale, transmite IPN.
Potrivit lui Gheorghe Cojocaru, acest lucru urmează a fi obținut printr-o legătură îndeaproape cu presa, comunicarea directă și sistematică cu mass-media și, prin aceasta, cu întreaga societate. La fel este vorba despre formarea în jurul Președinției a unor diverse structuri specializate în probleme economice, sociale, educaționale, vor avea menirea să asigure lansarea unor inițiative în serie, prin care Igor Dodon să se facă tot mai prezent în viața publică.
Istoricul a menționat că, în comparație cu predecesorul său, avantajul lui Igor Dodon, este de a fi fost ales prin vot direct popular, ca o sursă de legitimare a cerințelor sale de a-și extinde prerogativele prezidențiale. Însă acestea nu pot fi lărgite de la sine, ci din contul celorlalte ramuri ale puterii și, înainte de toate, din contul celei legislative.
„Un alt avantaj al lui Igor Dodon, în comparație cu predecesorul său, Nicolae Timofti, este că are la dispoziție un asemenea vehicul cum este Partidul Socialiștilor, cu o importantă reprezentare parlamentară și în teritoriu, care-i asigură susținerea politică necesară. Și, nu în ultimul rând, tinerețea și ambiția de a domina autoritar scena politica, unde are în față fie niște adversari compromiși, fie niște figuri politice care încă nu se ridică la înălțimea unor lideri combativi”, a notat publicistul.
Devine tot mai limpede, potrivit istoricului, că tactica președintelui Dodon nu este de departe una a coabitării cu celelalte instituții ale puterii, ci una a tensionării relațiilor cu acestea și a confruntării. Din această perspectivă, chiar dacă ar fi una câștigătoare, tactica de a obține totul sau nimic, demolând ceea ce s-a construit bun sau rău până în prezent și în plan intern, și în plan extern, va bulversa la nesfârșit scena politică, după cum și raporturile cu țările vecine, înainte de toate – notează publicistul.
Întrebat dacă reacția de ignorare care vine din partea puterii sau a executivului în mod special este un răspuns adecvat, Gheorghe Cojocaru a menționat că este inadecvată pentru că ar putea fi interpretată ca o slăbiciune, dovedind, mai curând, o neînțelegere a evoluțiilor care se profilează după instalarea lui Igor Dodon în funcția de președinte.