Igor Dodon: Voi bloca inițiativa de introducere a vectorului european în Constituție

Președintele Igor Dodon susține că Guvernul, în frunte cu Pavel Filip, a comis un act contrar voinței poporului, aprobând inițiativa legislativă cu privire la introducerea vectorului european în Constituție. Șeful statului consideră inițiativa în cauză a Partidului Democrat, la fel ca şi verdictul emis de Guvern, o provocare care are drept scop divizarea în continuare a societății moldovenești, transmite IPN.

„Nici majoritatea parlamentară actuală, nici Guvernul nu dispun de suficientă legitimitate să adopte decizii de importanță crucială în numele întregului popor al Moldovei. Vă amintesc că şi Parlamentul, şi Guvernul, potrivit tuturor sondajelor de opinie, înregistrează un rating foarte slab al încrederii cetățenilor”, menționează președintele pe pagina sa de Facebook.

În opinia șefului statului, orice amendamente la Constituție cu privire la vectorul de politică externă al ţării sau alte probleme de importanță majoră pot fi adoptate doar de popor în cadrul unui referendum, pe care, potrivit lui Igor Dodon, PDM „îl va pierde fără doar şi poate”. „Din aceste considerente, majoritatea guvernamentală evită calea plebiscitului. În calitate de președinte al ţării şi garant al Constituției ţării, voi bloca realizarea acestei inițiative, folosind în acest scop toate modalitățile legale”, mai menționează președintele.

În şedinţa de Guvern de miercuri, 31 ianuarie, Cabinetul de miniștri a aprobat inițiativa legislativă a unui grup de deputați privind completarea preambulului şi articolului 1 din Constituția Republicii Moldova. Completările vin să fixeze aspirațiile de integrare europeană şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european. Proiectul de lege precizează că procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene va fi stabilită de Parlament prin lege organică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.