În ultima zi de mandat, Igor Dodon, spune că transmite următorului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, o instituție prezidențială credibilă și puternică, care, potrivit lui, până în anul 2016, era una de formă. „Pentru prima dată din 2009, instituția prezidențială a devenit puternică, funcțională, cu agenda sa separată. Pentru prima dată, instituția prezidențială este în topul preferințelor cetățenilor”, a declarat Igor Dodon, în cadrul unei adresări către cetățeni, transmite IPN.
Igor Dodon a ținut să menționeze că președintele țării trebuie să fie mediator și să-și asume dialogul dintre partidele politice. Președintele țării trebuie să fie om de stat, nu politician de rând. „Dacă se va ghida de interesele partidului din care a fost înaintat, atunci nu se va ajunge departe. Președintele țării trebuie să fie aproape de oamenii simpli, cum am fost eu în 600 de localități, nu să stea în instituția pe care am reparat-o sau Facebook”, declarat Igor Dodon.
Acesta a mai spus că președintele țării trebuie să fie echilibrat în relațiile cu partenerii externi și nu trebuie să se implice în războaie geopolitice. „Interesele Republicii Moldova trebuie să stea în capul mesei. Iar interesele noastre sunt că noi trebuie să fim în relații bune cu toți”, a declarat Igor Dodon, insistând că șeful statului trebuie să fie un președinte al majorității cetățenilor.
Făcând totalurile mandatului său de președinte al Republicii Moldova, a subliniat că a avut un mandat foarte dificil. Acesta a împărţit cei patru ani la Președinție în trei etape: anii 2016-2019 – „perioada guvernării oligarhie”; iunie-noiembrie 2019 – etapa coaliției PSRM și Blocului ACUM și a treia perioadă, „în care PSRM și-a asumat responsabilitatea pentru situația din țară”. „A treia etapă a fost una dintre cele mai dificile perioade din istoria Republicii Moldova, poate cu excepția conflictului transnistrean, când noi am avut o conlucrare eficientă dintre președinte, speaker și premier”, a spus Igor Dodon.
În opinia sa, cea mai mare realizare în această perioadă este că a fost alături de cetățeni. „Personal am fost în peste 600 de localități, am ajutat direct peste 300 de mii de cetățeni: familii cu mulți copii, pensionari, veterani, copii bolnavi, interpreți. Cred că aprecierile adevărate urmează după ce voi pleca din funcția de președinte”, a menționat Igor Dodon, adăugând că nu regretă nicio decizie pe care a luat-o pe parcursul acestor patru ani. „Orice decizie a fost asumată, legală și în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, a spus acesta.
În condițiile demisiei Guvernului Chicu, Igor Dodon a venit cu două sugestii pentru președintele ales, Maia Sandu: numește un guvern de tranziție ori declanșează anticipate. „Începând cu ziua de mâine, președintele nou ales, care va depune jurământul, trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru ceea ce este în țară și să înceapă discuțiile cu fracțiunile parlamentare pentru numirea altui guvern, desemnând un candidat, sau pentru discutarea foii de parcurs pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a precizat Igor Dodon. Acesta a reiterat că PSRM este în continuare deschis pentru dialog. „Socialiștii pledează pentru identificarea soluțiilor de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate și asigurarea în această perioadă a stabilității în țară”.
Igor Dodon este cel de-al cincilea președinte al Republicii Moldova (ales în 2016), după Mircea Snegur (1990 –1996), Petru Lucinschi (1996 –2001), Vladimir Voronin (2001 –2009) și Nicolae Timofti (2012 –2016). Președinți interimari au fost Mihai Ghimpu (2009-2010) și Marian Lupu (2010-2012).