Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că sunt trei scenarii care pot derula după asumarea, la 6 noiembrie, de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii procuraturii. Dacă nu se va ajunge la un compromis până la ora 15.00, când va avea loc ședința Parlamentului, președintele legislativului, Zinaida Greceanîi, va anunța acțiunile PSRM legate de moțiunea de cenzură, transmite IPN.
După consultările cu fracțiunile din majoritatea parlamentară, Igor Dodon a declarat că cetățenii nu își doresc alegeri parlamentare, motiv pentru care a chemat deputații la calm, rațiune, să țină cont de interesul național și să nu arunce țara în alegeri anticipate.
Potrivit șefului statului, PSRM în principal propune ca prim-ministrul Maia Sandu să retragă inițiativa de asumare a răspunderii, acțiune contrară acordului politic semnat recent. În caz contrar, socialiștii sunt gata la ora 15.00 să depună o moțiune de cenzură.
Igor Dodon spune că deputații Blocului ACUM sunt gata să renunțe la asumarea răspunderii Guvernului, dar cu condiția că tot astăzi, până la sfârșitul zilei, Parlamentul votează, în două lecturi, un proiect de lege unde să fie inclus motivul expus în asumarea răspunderii Guvernului.
Președintele a mai spus că riscul alegerilor anticipate este foarte mare, deși se dorește foarte mult evitarea lor. „Eu le-am sugerat, în calitate de președinte, să facă tot posibilul ca să discute, să găsească un compromis, le-am sugerat tuturor să nu ardă podurile”, a spus Igor Dodon. Chiar și în cazul susținerii unei moțiuni de cenzură, să poată fi făcută o nouă majoritate PSRM-ACUM, a precizat șeful statului.
Pe 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât premierul să fie responsabil de preselectarea candidaților la funcția procuror general. Maia Sandu a declarat că modificările operate în septembrie anul curent nu s-au soldat cu rezultatele scontate de a alege un procuror onest, integru și curajos. Deși Ministerul Justiției a creat o comisie specială pentru a preselecta candidații la funcția procuror general, înainte de a-i prezenta Consiliului Superior al Procurorilor, această sarcină nu a putut fi îndeplinită pentru că membrii comisiei nu au avut acces la date suficiente care ar confirma integritatea și profesionalismul candidaților. Maia Sandu susține că nu a găsit altă soluție decât să înainteze în Parlament asumarea de răspundere pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât premierul să propună doi candidați la funcția de procuror general.