Actualul președintele, Igor Dodon, și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, sunt favoriții competiției prezidențiale, conform unui sondaj realizat de compania de cercetare sociologică [imas], în perioada 7-19 februarie 2020. Pe locul trei se situează liderul Partidului Democrat, ex-premierul Pavel Filip.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, din numărul celor deciși, 40,2% ar vota cu Igor Dodon, iar 28,2% ar vota cu Maia Sandu. Cu Pavel Filip ar vota 9,2% din intervievați. 7,6% l-ar susține pe Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, 3,9% – pe Renato Usatîi, liderul Partidului Politic Partidul Nostru, 3,4% – pe Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, iar 3% l-ar vota pe Dorin Chirtoacă.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, din numărul decișilor, 42,1% ar vota cu Partidul Socialiștilor, 27,95 ar vota cu PAS, iar 9,3% ar vota cu PDM. Pentru Partidul Politic Șor și-ar da votul 6% din intervievați, iar pentru PCRM – 5,4%. Alte formațiuni ar acumula sub 3%.
Doru Petruţi, director general [imas], a declarat într-o conferință de presă la IPN că acest clasament și aceste rezultate pot fluctua, în funcție de cine vor fi candidații. Datele relevă că niciun candidat nu reușește să depășească cu mult sau semnificativ bazinul de votanți ai propriului partid. Însă, în opinia sa, mai aproape de alegeri, lucrurile se vor schimba, iar unii candidați vor reuși să depășească într-o măsură mai mică sau mai mare bazinul propriilor votanți. „Cel puțin această măsurare arată o cursă în care Igor Dodon și Maia Sandu se detașează de plutonul celorlalți candidați. Dar, subliniez, dacă cineva va lipsi din această listă sau se va retrage, sigur, că se va pune problema modului în care voturile respective se redistribuie altor candidați”, opinează Doru Petruți.
Respondenții au fost întrebați și ce părere au despre eventuale alegeri parlamentare anticipate „având în vedere situația politică actuală”. 60% au spus că acestea ar fi inutile, iar 30% le consideră un lucru necesar. 10% nu știu sau nu au răspuns. În opinia a 58% din respondenți, dacă ar fi declanșate alegeri parlamentare anticipate, nu se vor produce schimbări, iar situația va rămâne aproximativ la fel. Totodată, dacă va avea loc un scrutin parlamentar anticipat, 27% cred că acestea trebuie să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale, 14% – mai devreme de prezidențiale, 10% – după prezidențiale.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1109 respondenți, iar eroare maximă de ± 3%. Comanditarul cercetării este compania Public Media.