În Republica Moldova, instituția familiei este supusă distrugerii. Depopularea, migrația în masă, creșterea numărului divorțurilor, nesiguranța socială, care se acutizează, au condus la schimbări profunde pe planul creării familiilor, amenințând genofondul Republicii Moldova și existența moldovenilor în timp. Declarația a fost făcută de către președintele Igor Dodon la ceremonia de inaugurare a „Anului Familiei”, declarat anterior prin decret prezidențial, transmite IPN.
Potrivit șefului statului, Republica Moldova este pe primele poziții în topul țărilor care își pierd cel mai rapid populația și rămân fără de oameni. Alarmant, spune președintele, este faptul că exodul populației se face din contul tinerilor. Practic, se produce o pierdere irecuperabilă de potențial și forță de muncă. Igor Dodon susține că, dacă în 1991 numărul nou-născuților îl depășea pe cel al deceselor cu peste 26 de mii, acum sporul natural al populației este unul negativ, cu mai multe decese decât nașteri. În medie, unei familii din Moldova îi revine doar un singur copil.
Șeful statului a mai menționat că există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. În opinia președintelui, sunt necesare eforturi pentru a face față acestor provocări. Salvarea neamului trebuie să fie misiunea oricărei guvernări, preocuparea mediului academic și a societății civile. „Este nevoie ca toți factorii de decizie să conștientizeze riscurile situației și să aplice cât mai ferm politici sociale eficiente în vederea creșterii rezilienței familiilor”, a spus președintele.
În cadrul evenimentului, cinci cupluri din țară, care de recent au împlinit 50 de ani de căsătorie. au primit daruri din partea fundației de binefacere „Din Suflet”, patronată de către prima doamnă, Galina Dodon. Iar președintele le-a înmânat premii bănești a câte 10 mii de lei.
Programul consacrat Anului Familiei include acțiuni în scopul promovării, protejării și susținerii integrității familiilor. Urmează să fie elaborat un program de susținere a familiilor tinere în vederea obținerii unui spațiu locativ. Un alt program va urmări majorarea cuantumului indemnizației unice la naștere până la 15 mii de lei pentru primul copil, 20 de mii de lei pentru al doilea copil și 30 de mii de lei pentru al treilea și următorii copii.
O altă inițiativă va fi consacrată omagierii cuplurilor longevive, ca simbol al înțelepciunii, fidelității și respectului dintre soți. Săptămânal, reprezentanții Președinției vor vizita cuplurile care sărbătoresc 50, 60 și 70 de ani de la înregistrarea căsătoriei. Către noul an școlar, ghiozdane dotate cu rechizitele necesare vor fi acordate copiilor din clasele a doua și a treia, nu doar celor din clasa întâi, cum a fost până acum.
Cei prezenți la ceremonia festivă de inaugurare au avut parte de un program muzical cu participarea interpreților autohtoni.