Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, Igor Dodon, susţine că cetăţenii Republicii Moldova vor avea doar de suferit dacă preşedinte al ţării va fi Maia Sandu, candidata PAS. Potrivit actualului președinte, pentru cetăţeni ar trebui să conteze nu numele celui care va fi preşedinte, dar ce va putea face pentru rezolvarea problemelor, precum pandemia, necesitatea de a face faţă crizei economice, secetei etc. „Miza acestor alegeri este cine din aceşti doi candidaţi va ajuta oamenii să treacă mai uşor şi cu mai mici pierderi de aceste provocări”, a punctat Igor Dodon, citat de IPN.
La un briefing de presă, Igor Dodon a îndemnat cetăţenii să analizeze lucrurile care se vor întâmpla după cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi că e important ca următoarele 10 zile aceştia să evalueze perspectivele ţării, ţinând cont de posibilităţile fiecăruia de a face faţă provocărilor.
Pentru a depăşi criza pandemică, Igor Dodon spune că a oprit lichidarea spitalelor raionale şi a început procedura de dublare a salariilor medicilor. „Ce a făcut Guvernul Sandu pentru a pregăti ţara pentru pandemie, în afară de „optimizarea” spitalelor şi multiple licitaţii care au dus la aceea că nu aveam medicamente când am intrat în pandemie?”, a notat Igor Dodon.
În sfera socială, spune Igor Dodon că, deşi a fost un an complicat, a asigurat achitarea la timp a pensiilor şi salariilor. A găsit resurse financiare pentru ajutorul suplimentar oferit pensionarilor, cadrelor medicale şi celor din educaţie şi a promovat unele proiect pe care Maia Sandu le-a blocat, de exemplu indexarea de două ori pe an a pensiilor. Igor Dodon promite, de asemenea, că va micşora vârsta de pensionare.
Igor Dodon a mai spus că în fiecare sat trebuie să fie şcoală şi grădiniţă, acuzând-o pe contracandidata sa că „a închis şcolile în peste 180 de sate”. „Asta înseamnă lichidarea satelor Republicii Moldova. Dacă vine Sandu, închiderea şcolilor în sate va continua. Eu vă promit că şcolile în sate vor funcţiona”, a spus Igor Dodon.
Actualul președinte, care își dorește un nou mandat, o acuză pe Maia Sandu că „va sta cu mâna întinsa la europeni, la Occident”. Dodon este de acord că ţara are nevoie de împrumuturi, dar nu pentru consum, ci pentru infrastructură. Igor Dodon promite să dezvolte economia, să construiască parcuri industriale, să susţină producătorul autohton şi să nu deschidă piaţa pentru concerne externe, care „vor distruge producătorul autohton”.
Igor Dodon spune că nu va accepta lichidarea raioanelor şi a primăriilor mici, că va lupta pentru apărarea statalităţii Republicii Moldova. „Nu cred că e bine când prima persoană din stat, preşedintele, este cetăţean al altui stat, așa cum este Maia Sandu”, a subliniat acesta.
Igor Dodon a menţionat că pledează pentru valori tradiționale, familii tradiţionale, nu va admite parade ale homosexualilor, „la care a participat candidata PAS”. Despre limba rusă, candidatul a spus că mereu a fost o limbă internațională. „Este cinic să vedem cum Maia Sandu, care a scos din programele școlare limba rusă, a început acum să vorbească în rusă şi să facă ziare şi pliante în limba rusă”, a acuzat Igor Dodon, precizând că acţiunea a venit din nevoia contracandidatei de a obţine votul vorbitorilor de limbă rusă.
O altă acuzaţie la adresa candidatei PAS este diferenţierea cetăţenilor ţării pe criteriul de naţionalitate. „Eu, în calitate de preşedinte al ţării, o să pot şi mai departe asigura pacea, liniştea etnică şi un dialog constructiv şi cu Transnistria, şi cu Găgăuzia”, a promis Igor Dodon. Candidatul a amintit și de sărbătorile de 9 mai (Ziua victoriei) şi 24 august (Ziua eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă), afirmând că Maia Sandu şi echipa ei nu le respectă. Igor Dodon a mai spus că, dacă Maia Sandu va fi președinte, nu va permite soldatilor moldoveni să participe la parada de la Moscova.
Igor Dodon a comunicat că este deschis să dezbată cu Maia Sandu toate aceste aspecte. „Nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard”, a fost mesajul lui Igor Dodon către cetăţeni.
Potrivit Constituției, preşedintele poate lua parte la lucrările Parlamentului, adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme ale naţiunii. În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. În domeniul politicii externe, preşedintele poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova şi le prezintă spre ratificare Parlamentului. La propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă ambasadorii şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Preşedintele este comandantul suprem al forţelor armate. Poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau generală. Alte atribuţii țin de conferirea decorațiilor și gradelor militare. Șeful statului soluţionează problemele cetăţeniei şi acordă azil politic, acordă graţiere individuală, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa asupra problemelor de interes naţional, suspendă actele Guvernului ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale.