Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, o îndeamnă pe prim-ministra Maia Sandu să se gândească încă o dată la consecințele pe care le-ar putea avea demiterea Guvernului, dacă va fi susținută moțiunea de cenzură în Parlament. Șeful statului consideră că aceasta este singura șansă pentru a nu crea instabilitate politică în țară și îndeamnă Guvernul să-și retragă proiectul de asumare de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii prin care se vrea propunerea candidaților pentru funcția de procuror direct de către prim-ministru, transmite IPN.
„Trebuie să se calmeze spiritele, partenerii trebuie să se așeze la masa de negocieri, să găsească un numitor comun, Guvernul să-și retragă inițiativa, să se clarifice cum trebuie eficientizată activitatea Guvernului pentru ca oamenii care așteaptă rezultate să le primească. Dacă nu putem face acest lucru, trebuie să spunem că nu suntem în stare”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova. Igor Dodon susține că va face tot posibilul în funcția pe care o deține ca să așeze partenerii de coaliție la masa de negocieri.
Șeful statului se arată convins că, dacă proiectul de asumare a răspunderii ar fi expediat Comisiei de la Veneția, aceasta ar oferi un aviz negativ. Totodată, Igor Dodon este de părere că asumarea de răspundere a Guvernului vine după ce unul dintre liderii blocului ACUM, Andrei Năstase, a pierdut lupta pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. „Dacă suntem într-o echipă, desigur trebuie retrasă această inițiativă. Astăzi, Maia Sandu a marcat un gol în propria poartă pentru că a înaintat o inițiativă pe care nimeni nu o susține”, a afirmat președintele.
Totodată, Igor Dodon susține cu fermitate că socialiștii nu vor forma o coaliție cu democrații după ce va cădea Guvernul și dacă nu se va ajunge din nou la o înțelegere cu blocul ACUM.
Președintele insistă în continuare că nu trebuie să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate pentru că cetățenii s-au săturată să iasă atât de des la urnele de vot. Totodată, chiar dacă un scrutin anticipat va fi iminent, atunci, în opinia șefului statului, acesta ar trebui să aibă loc toamna următoare, odată cu alegerile prezidențiale și trebuie să se desfășoare în baza sistemului proporțional. „Noi suntem gata pentru alegeri anticipate, toți sunt gata, dar este de dorit să le evităm. Eu cred că și președintele, și Partidul Socialiștilor vor juca un rol important, în următoarele săptămâni, pentru a evita alegerile anticipate. Cred că vom reuși”, a declarat șeful statului.
Vineri, 8 noiembrie, Partidul Socialiștilor a înaintat moțiune de cenzură ca urmare a asumării de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii.