Dacă Guvernul condus de Maia Sandu nu ar fi picat pentru inițiativa asumării de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, atunci executivul oricum ar fi plecat, pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalității, pentru probleme în economie, totul era deja pregătit. Declarația aparține șefului statului, Igor Dodon. Potrivit lui, alternativă era doar schimbările în componența Guvernului, transmite IPN.
„Dacă nu plecau prin ceea ce au făcut ei zilele acestea, plecau pentru că nu indexează pensiile, pentru probleme în economie și probleme cu criminalitatea. Deja era pregătit tot. Adică, totdeauna pleca acest Guvern. Sau făceau schimbări în Guvern, eu le-am propus”, a declarat președintele la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.
În opinia lui, Guvernul și-a provocat singur demiterea. „Nu vorbește cu nimeni, își asumă responsabilitatea pe un proiect anticonstituțional, contrar acordului semnat în coaliție și ne spun că „dacă nu-l votați, eu mă duc în demisie”. Evident că a fost pusă moțiune de cenzură pe lucrul acesta. (...) Rămân pe poziția că ei au făcut-o intenționat, vor să scape de responsabilitate pentru că nu pot face față lucrurilor, pentru că înțeleg că mai departe va fi și mai greu, pentru că unii sunt obișnuiți numai să plece prin călătorii”, a declarat Igor Dodon. Potrivit șefului statului, dacă executivul își dorea să rămână să lucreze, se găsea o soluție la nivelul conducerii Parlamentului, Președinției și Guvernului.
Totodată, Igor Dodon este de părere că în actuala componență a Parlamentului o nouă coaliție de guvernare poate fi făcută, din nou, doar dintre socialiști și blocul ACUM. Președintele nu ia în calcul o majoritate formată de PSRM cu Partidul Democrat.
Igor Dodon are un prim scenariu pentru situația creată. „După ce a fost demis fostul premier, cei din blocul ACUM trebuie să propună o altă candidatură și să discute cu socialiștii. Dacă socialiștii cu blocul ACUM mâine găsesc numitor comun și propun un alt Guvern, eu sunt gata poimâine să numesc acest Guvern și să mergem mai departe. Acesta este scenariul de bază”, a declarat șeful statului.
Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis ieri, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă.