Igor Dodon: Franța, fiind una din „locomotivele” UE, rămâne a fi un partener strategic

Franța, fiind una din „locomotivele” Uniunii Europene, rămâne a fi unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în Europa. În cei 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, dialogul dintre cele două state a cunoscut o dezvoltare dinamică practic în toate domeniile. Declarația aparține președintelui Igor Dodon și a fost făcută la întrevederea cu președintele francez, Emmanuel Macron, care a avut loc la Erevan, unde are loc summitul Francofoniei, transmite IPN.

„Relațiile comerciale dintre Moldova și Franța înregistrează o creștere stabilă: în perioada ianuarie-iunie, 2018, volumul exporturilor spre Franța a crescut de 1,7 ori comparativ cu perioada similară a anului precedent. Importurile din această țară, în perioada de referință, s-au majorat cu 60%. În Moldova, activează 225 de companii cu capital francez”, a declarat șeful statului, citat într-un comunicat de presă al Președinției.

Igor Dodon a menționat ascensiunea dialogului în domeniul culturii și educației, în care rolul principal îl joacă Alianța Franceză din Moldova. Cât privește politica externă a Republicii Moldova, președintele a subliniat, în mod special, că Republica Moldova tinde să dezvolte relații echilibrate și reciproc avantajoase cu partenerii atât din Vest, cât și din Est.

Șeful statului a discutat cu omologul său francez perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. În special, partea moldovenească a propus părții franceze să participe mai activ la consultările pe marginea acestei probleme, alături de Germania, Rusia și alți actori externi, participanți ai formatului oficial recunoscut 5+2.

„Consider că implicarea Parisului, inclusiv în cadrul politicii Uniunii Europene, va oferi un nou impuls procesului de reglementare, ceea ce, într-un final, va contribui la identificarea unei soluții eficiente care va marca primul succes pașnic și diplomatic din ultimele decenii, în rezolvarea conflictelor „înghețate” din spațiul post-sovietic și în general din spațiul OSCE”, a declarat Igor Dodon.

În finalul întrevederii, președintele Dodon a exprimat gratitudine președintelui Franței pentru invitația de a participa la Forumul Păcii, care va avea loc, în noiembrie anul curent, la Paris.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.