Igor Dodon: Formarea majorității parlamentare și a Guvernului a eșuat din cauza ACUM

Formarea majorității parlamentare și a Guvernului în Republica Moldova a eșuat din cauza poziției neconstructive a blocului proeuropean ACUM. Opinia a fost exprimată de președintele Igor Dodon într-un interviu pentru Agenția Tass. Șeful statului consideră că dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate pot fi evitate numai dacă în zilele următoare liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, va fi aleasă președinte al Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Dodon, Blocul ACUM se face vinovat de eșuarea negocierilor, întrucât a cerut să-i revină toată puterea. Aceasta chiar dacă PSRM are 35 de mandate, dar ACUM numai 26. Președintele consideră că motivul eșecului au fost diferențele din interiorul ACUM, liderii căruia, Maia Sandu și Andrei Năstase, nu pot împărți puterea între ei.

Igor Dodon mai spune că nimeni altcineva, decât Zinaida Greceanîi, nu are șanse să fie ales președinte de Parlament. Socialiștii insistă pe funcția de președinte al Parlamentului deoarece aceasta este o garanție de sprijin pentru șeful statului în cazul suspendării sale din funcție. „Dacă astfel de tentative vor fi făcute, va fi imposibil de ocolit veto-ul prezidențial, deoarece socialiștii vor avea un speaker, care poate fi demis cu două treimi din voturi” a explicat Igor Dodon.

Șeful statului spune că alegerile anticipate sunt un scenariu nedorit pentru Republica Moldova, care se confruntă cu o criză economică severă după zece ani de conducere a coaliției partidelor proeuropene. „Aceste alegeri vor costa circa 100 de milioane de lei, care vor trebui alocați din bugetul de stat. Dacă aceste alegeri nu vor schimba în mod semnificativ balanța în Parlament, iar părțile care au trecut nu se vor înțelege, există riscul de distrugere a țării”, a spus președintele.

Igor Dodon așteaptă răspunsul Curții Constituționale, care să clarifice perioada de trei luni de incapacitate a organismului legislativ, după care va invita liderii fracțiunilor parlamentare la consultații privind anunțarea alegerilor anticipate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.