Igor Dodon este un președinte nefrecventabil pentru că de când este în fruntea statului Republica Moldova nu a avut nicio vizită importantă din partea unor soli, diplomați sau șefi de stat. Declarația a fost făcută de directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
De asemenea, Igor Munteanu consideră că președintele Igor Dodon reprezintă exclusiv electoratul său, care votează pentru relații fortificate cu Federația Rusă și nu îi interesează ce cred alți cetățeni. „Igor Dodon niciodată nu a fost președintele tuturor cetățenilor, acest lucru l-a declarat în mai multe rânduri. Dacă e să privim instituțional, cred că a reprezentat un fel de „cal troian” în interiorul sistemului politic al Republicii Moldova, servind interesele unor actori externi și încercând să construiască reușita viitoarelor alegeri parlamentare”, spune Igor Munteanu. În opinia lui, Igor Dodon nu s-a detașat de Partidul Socialiștilor și continuă să facă campanie electorală pe banii poporului, în interiorul președinției.
Directorul executiv IDIS „Viitorul” consideră că Igor Dodon se vede pe sine singura instituție legitimă și legală din Moldova, ceea ce ar însemna că el nu știe ce înseamnă dialog instituțional și cooperare.
Referindu-se la bilanțul activității de un an a președintelui, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, afirmă că Igor Dodon nu mai este capabil să se ridice la nivelul funcției de președinte. În opinia lui, președintele a promovat în campania electorală niște idei care nu sunt realiste, de exemplu, renunțarea la Acordul de Asociere cu UE. „Dar după ce a trecut campania electorală, Igor Dodon a avut oportunitatea uriașă de a deveni președintele tuturor. El trebuia să modifice acest discurs care dezbină societatea în două părți și să promoveze o agendă adevărată pentru care el a fost ales”, spune Vlad Kulminski. Această agendă ar fi prevăzut inclusiv instituțiile de stat corupte.
Vlad Kulminski spune că nu a văzut nimic în bilanțul președintelui ce s-ar referi la furtul miliardului, curățarea sistemului judecătoresc și curățarea sistemului de guvernare, probleme reale cu care se confruntă actualmente Republica Moldova. „Președintele Dodon nu prea a luptat serios cu guvernarea, în pofida faptului că asta este exact ceea ce el a promis în cadrul campaniei electorale să facă”, afirmă directorul executiv al IIS.
Marți, 12 decembrie, Igor Dodon a prezentat bilanțul activității sale de un an în funcția de președinte al Republicii Moldova.