La alegerile prezidențiale din 2020, cei mai mulți intervievați (27%) ar vota pentru actualul președinte Igor Dodon. Puțin peste 15% din voturi ar obține președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Iar aproximativ 5% din respondenți ar vota pentru liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Datele se conțin într-un sondaj realizat, în perioada 22 ianuarie-3 februarie, de către compania Date Inteligente SRL (iData), la care au participat 1013 respondenți din 231 de localități, inclusiv 40 de orașe și 191 de localități rurale.
Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că rezultatele sondajului arată o fragmentare a segmentului de dreapta, lucru care se observă prin faptul că la o întrebare deschisă există o paletă foarte mare de răspunsuri. „Nu există un candidat unic de dreapta, dar cel puțin se conturează că Maia Sandu ar putea fi acel candidat”, a spus Mihai Bologan.
Dacă în turul doi al alegerilor prezidențiale ar ieși Igor Dodon și Maia Sandu, pentru primul ar vota peste 43%, iar pentru Maia Sandu – 33%. Ceilalți respondenți s-au declarat indeciși. iData a prezentat anterior Barometrul Electoral, în cadrul căruia a pus întrebări similare unui grup de 20 de experți. Trei sferturi dintre ei au spus că la alegeri va câștiga Igor Dodon. Într-un eventual duel cu Andrei Năstase, actualul președinte ar putea câștiga chiar din primul tur. Doi experți din 20 i-au dat șanse lui Andrei Năstase.
Dintre personalitățile politice, peste 37% din respondenții actualului sondaj au cea mai mare încredere în președintele Igor Dodon, urmat de președinta PAS, Maia Sandu (26%), de primarul general al capitalei, Ion Ceban (24%) și de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi (23%).
55% dintre respondenți cred că anul acesta alegeri parlamentare nu vor avea loc sau puțin probabil că vor avea loc. Răspunsul corelează cu cel al experților, care au spus că în acest an cel mai probabil nu vor avea loc alegeri anticipate. Pentru următoarele alegeri parlamentare, peste 47% dintre respondenți optează pentru sistemul mixt și 34% pentru sistemul proporțional. La acest aspect, cei mai mulți experți au optat pentru un sistem proporțional.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar intra: PSRM, PAS, PDM, PPPDA și PPȘOR. La această întrebare, experții au dat cele mai multe șanse PSRM, PAS și PDM. Tot experții au spus că, în cazul unor alegeri anticipate, cel mai mult ar avea de câștigat PSRM și în măsură mai mică PAS.
Potrivit sondajului, 65% din respondenți au declarat că direcția în care merge Republica Moldova este greșită și peste 25 % cred că direcția este corectă. 28% au menționat că nivelul de trai a devenit mai bun sau mult mai bun, circa 34% au spus că e la fel și 36% au menționat că este mai rău sau mult mai rău.
Directorul executiv iData precizează că sondajul a fost făcut cu resurse proprii.