Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, are rolul de contrabalanță pentru vectorul pro-european. În plus, Igor Dodon nu este în război cu regiunea transnistreană spre deosebire de majoritatea parlamentară, care a semnat o declarație privind retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrica” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Referindu-se la anunțul că președintele Dodn va participa la evenimentele din stânga Nistrului dedicate celor 25 de ani de la instituirea misiunii de pacificare în regiunea transnistreană și că va decora militarii ruși cu distincții de stat, analistul politic Cornel Ciurea a declarat că Igor Dodon percepe președinția ca o misiune de a contrabalanța vectorul pro-european, reprezentat de Partidul Democrat și în aceste condiții el se situează pe pozițiile pro-rusești.
Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, susține că, pe de o parte, decizia președintelui Igor Dodon de a decora așa-numiții pacificatori ai Federației Ruse în regiunea transnistreană cu distincțiile de stat ale Republicii Moldova este continuarea acelei grave umilințe pe calea căreia dumnealui a pășit odată cu alegerea în funcția de șef al statului. Pe de altă parte, pe moment Igor Dodon nu a încălcat nicio lege a Republicii Moldova. „Dacă era vorba să decoreze militarii ruși care activează în cadrul Grupului operativ al trupelor ruse, fostei Armate a 14-a, era cu totul altceva. El era să încalce cel puțin punctul patru din Acordul din 21 iulie 1992 în care se spune expres că armata rusă nu trebuie să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova”, a menționat Ion Leahu.
Analistul politic Anatol Țăranu spune că Igor Dodon s-a umilit rugându-i pe transnistreni să accepte distincțiile moldovenești. Potrivit lui, nu este pentru prima dată când comandantul suprem al forțelor armate din Republica Moldova își abandonează propriii soldați și trece de partea dușmanilor. „În acțiunile lui Igor Dodon există și o anumită logică. El continuă să apară pe post de agent electoral al Partidului Socialiștilor – el și-a însușit un rol pe care îl promovează cu insistență și cu mare tenacitate. El este de părerea că această „gogoașă” pe care a preparat-o – reîntregirea teritorială a Republicii Moldova cu concesii din cele mai mari făcute părții transnistrene și Rusiei – va fi acceptată”, a afirmat Anatol Țăranu.
Analistul media Cristian Tabără se întreabă care sunt meritele pentru care președintele Republicii Moldova dorește să decoreze militarii. „Deocamdată, asistăm la un joc pe multe planuri pe care Igor Dodon îl face foarte bine întrepătrunse, destul de bine securizat din perspectiva de a fi atacat pe cale legală”, a spus el.