Igor Dodon: Este foarte important să ne păstrăm limba

„Este foarte important să ne păstrăm limba și mai ales denumirea sa, așa cum era numită de către bunicii și străbunicii noștri, din generație în generație. Este extrem de important să creăm condiții pentru ca limba moldovenească (!) să fie învățată de toți locuitorii țării noastre”. Mesajul a fost transmis de către președintele Igor Dodon, cu ocazia sărbătorii „Limba Noastră”, transmite IPN.

Într-o postare pe o rețea de socializare, șeful statului a ținut să menționeze că „limba moldovenească” (!) este patrimoniul național comun, indiferent de originea etnică. Pe teritoriul Moldovei locuiesc reprezentanți ai mai multor etnii, iar diversitate lingvistică este puterea și frumusețea societății moldovenești. „Scopul nostru este să facem tot posibilul pentru a păstra toate limbile și tradițiile pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai scris Igor Dodon.

Sărbătoarea Limbii Române a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii în „Limba Noastră”. Igor Dodon, imediat după învestire, a înlocuit limba română (ro) cu cea „moldovenească” (md) pe site-ul președinției Republicii Moldova. În repetate rânduri, șeful statului a făcut declarații cu privire la faptul că „Noi, moldovenii, avem limba moldovenească, avem propria istorie – istoria Moldovei”, deși potrivit Academiei de Științe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituție poate fi echivalată semantic cu limba română.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.