Igor Dodon este agentul Rusiei şi recurge la trucuri electorale, opinii

Preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a recurs la un truc electoral anunţând că s-a înţeles cu autorităţile ruse să „ierte” moldovenii care au încălcat legislaţia migraţională a Rusiei. De această părere este Victor Juc, vicepreşedintele Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În acelaşi timp, directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, consideră că prin această decizie Rusia a arătat că Igor Dodon este agentul său.

Victor Juc a declarat pentru IPN că este un truc electoral anunţul făcut de Igor Dodon, precum că la insistenţa socialiştilor autorităţile ruse au decis că moldovenii care au comis încălcări ale legislaţiei migraţionale vor putea să revină în Moldova în perioada 5-30 noiembrie şi, ulterior, vor putea merge din nou Rusia fără să fie sancţionaţi. „Aşa ceva în principiu nu poate fi, căci, dacă s-a încălcat legislaţia, nu poate să se ierte încălcările şi să înceapă totul de la zero. Vine în contradicţie cu toate principiile juridice. Nu cred că cei din Federaţia Rusă vor accepta, chiar dacă ei spun acum verbal acest lucru. E o momeală care, în ultimă instanţă, va fi împotriva celor creduli”, a subliniat Victor Juc.

Anatol Ţăranu, contactat de IPN, a spus că o astfel de decizie înseamnă că Rusia se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova. „Rusia încalcă propria legislaţia pentru a facilita venirea la guvernare a PSRM, în frunte cu Igor Dodon, deoarece se presupune că migranţii din Rusia vor vota anume această formaţiune”, a spus Anatol Ţăranu. Directorul Politicon a adăugat că Igor Dodon ar putea chiar organiza din banii proprii sau din banii Federaţiei Ruse venirea cetăţenilor în ţară ca să voteze pentru socialişti. „Aceasta vine să confirme faptul că Rusia vrea să influenţeze direct campania electorală şi recunoaşte în aşa fel că Dodon este agentul ei de influenţă”, a subliniat Anatol Ţăranu.

Partidul Socialiştilor a anunţat miercuri, 5 noiembrie, că, la solicitarea formaţiunii, Serviciul Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse a luat o decizie istorică, prin care migranţii moldoveni care au asupra lor încălcări ale legislaţiei migraţionale vor putea reveni în Moldova în perioada 5-30 noiembrie, după care se vor putea întoarce liber în Rusia pentru a-şi începe activitatea de muncă, fiindu-le anulate toate sancţiunile anterioare. PSRM precizează că a venit cu o astfel de solicitare către autorităţile ruse inclusiv pentru că Guvernul de la Chişinău a decis să deschidă pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie doar 5 secţii de votare în Federaţia Rusă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.