Igor Dodon e gata să susțină o guvernare cu un rol mai important al PAS și Platforma DA

Președintele Igor Dodon susține că, în egală măsură, este gata să susțină atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, dacă aceste formațiuni se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice. Însă, potrivit lui, activitatea Parlamentului și a Guvernului se poate desfășura eficient și în lipsa unei majorități politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt în interesul cetățenilor și necesită a fi susținute.

Declarația vine în contextul plecării unui deputat din PDM, în urma căreia coaliția de guvernământ, formată din fracțiunile PSRM și PDM, a rămas cu 50 de deputați din totalul de 101, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Dodon, lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă încă o criză politică și destabilizare. „Cred că provocarea cea mare pentru forțele politice sănătoase din Parlament este alta – să nu permită grupului oligarhic Plahotniuc-Șor-Candu să preia din nou controlul asupra puterii și să pună țara în captivitate. Azi toată lumea înțelege că deputații transfugi sunt oamenii lui Plahotniuc și Șor, cumpărați cu bani din miliardul furat, iar orice coaliție cu acești transfugi sau cu grupările Candu-Șor înseamnă o coaliție cu interesele și scenariile lui Plahotniuc”, susține șeful statului.

Potrivit lui, pentru a curma din rădăcină planurile lui Plahotniuc și Șor, e nevoie ca Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Democrat și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr să dea dovada de responsabilitate politică. În opinia sa, trebuie să caute împreuna cele mai bune soluții pentru ca în Parlament să nu fie instaurat haosul și anarhia.

„Ca președinte, voi acorda tot suportul partidelor antioligarhice, așa cum am facut-o și cu un an în urma, și voi susține orice soluție care ar asigura stabilitatea țării și securitatea cetățenilor. Mă voi opune însă oricărei construcții politice care s-ar putea face împreună cu partidele lui Șor și Plahotniuc, cu transfugii lor cumpărați, cei care sunt acuzați de implicare în frauda bancară și alte escrocherii care i-au adus pe oameni la sărăcia în care se află astăzi”, notează Igor Dodon.

Președintele mai spune că, având în vedere dorința anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate, ar putea să susțină și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practică și dacă există certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor.

Potrivit lui, sunt mai multe soluții prin care poate fi făcută față acestei crize în interesul cetățenilor, totul depinde de dialogul care ar trebui să aibă loc între partidele antioligarhice. Șeful statului mai spune în următoarele zile va iniția discuții împreună și sau separate cu partidele politice antioligarhice din Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE