Igor Dodon: Durleșteanu rămâne candidatura noastră. Maia Sandu se teme să nu fie umbrită de viitorul premier

Președintele PSRM, Igor Dodon, spune că Mariana Durleșteanu rămâne candidatul majorității parlamentare la funcția de prim-ministru. Liderul PSRM îi sugerează șefului statului să respecte Constituția și să desemneze candidatul susținut de 54 de deputați, care ar fi învestit în următoarele 15 zile și ar începe să aplaneze criza pandemică și economică din țară, notează IPN.

Igor Dodon spune că Mariana Durleșteanu are în continuare susținerea majorității deputaților din Parlament, iar dacă vor exista consultări cu președintele țării, Durleșteanu va fi înaintată repetat spre desemnare.

„Noi considerăm că Mariana Durleșteanu ar fi prim-ministrul cel mai potrivit în situația actualei crize economice, sociale, pandemice. Am înaintat această candidatură și sperăm să fie susținută. Dna Durleșteanu este mult mai profesionistă decât actualul președinte, și poate Maia Sandu se teme să nu fie umbrită, dar trebuie de lăsat ambițiile la o parte și de mers înainte cu respectarea prevederilor Constituției”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Igor Dodon spune că a convenit asupra candidaturii Marianei Durleșteanu împreună cu președintele Parlamentului, Zinaida Grecianîi, ambii având certitudinea că Durleșteanu va fi un bun premier pentru Republica Moldova.

„I-am spus dnei Grecianîi că am o idee năstrușnică, un candidat interesant. Am sunat-o pe Mariana Durleșteanu, ne-a spus că are nevoie de timp ca să se gândească și ulterior a acceptat. Dna Durleșteanu va fi un prim-ministru foarte bun. Reiterez sprijinul nostru pentru dna Durleșteanu, deși ea a recunoscut public că a votat cu Maia Sandu”, a spus Igor Dodon.

În plus, liderul PSRM spune că există 3 scenarii posibile de depășire a crizei politice, iar cea mai potrivită soluție pentru Republica Moldova ar fi învestirea Guvernului Durleșteanu.

„Unu. Dna Maia Sandu coboară pe pământ și execută hotărârea Curții Constituționale, în cazul dat trebuie să semneze decretul de desemnare a dnei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Scenariul doi, nu va fi nici referendum nici anticipate și atunci vom avea un guvern interimar până la alegerile ordinare. Scenariul trei presupune destabilizare totală, proteste în masă” a declarat Igor Dodon.

După decizia Curții Constituționale, privind declararea neconstituționalității decretului de desemnare a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, președintele Maia Sandu a menționat că cetățenii vor fi cei care-și vor alege viitorul la alegeri anticipate sau la referendum. Șeful statului a evitat să menționeze dacă se va conforma sau nu deciziei Curții Constituționale de a iniția consultări cu fracțiunile parlamentare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.