Igor Dodon, disponibil să convoace prima ședință a Parlamentului

Președintele Igor Dodon susține că, odată cu validarea rezultatelor alegerilor parlamentare, este dispus să convoace prima ședință a Parlamentului. Șeful statului se declară dispus să invite la discuții liderii de partide, iar ulterior să propună o candidatură pentru funcția de prim-ministru. Dacă nu se ajunge la consens, Igor Dodon consideră că trebuie inițiate cât mai rapid alegeri anticipate, poate chiar odată cu alegerile locale. Declarațiile au fost făcute luni, 25 februarie, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

După ce Curtea Constituțională se va expune, în perioada 13-15 martie, cu privire la validarea sau invalidarea rezultatelor alegerilor, președintele este în drept să convoace ședința de constituire a Parlamentului. Acest lucru urmează să aibă loc în termen de cel mult 30 de zile de la data la alegerilor. „Adică, cel târziu, pe data de 26 sau 27 martie, în calitate de președinte al Republicii Moldova, în cazul în care alegerile vor fi validate, voi convoca prima ședință a Parlamentului. În caz dacă alegerile vor fi declarate nelegitime, fraudate, nerecunoscute, atunci au loc alegeri repetate, nu mai devreme de 60 de zile și nu mai târziu de 90 de zile de la data ultimelor alegeri”, a spus șeful statului.  

În cazul în care partidele care au acces în Parlament, după data de 15-16 martie, vor dori ca ședința legislativului să fie convocată mai devreme, Igor Dodon se declară disponibil să facă acest lucru. În același timp, președintele se declară disponibil să aibă întrevederi cu liderii partidelor politice care au trecut pragul electoral. „Vor fi sau nu, după aceea, coaliții sau alegeri anticipate, cred că este prematur să spunem, dar trebuie să luăm în calcul orice scenariu. În cazul în care după întrevederile pe care le vom avea, cineva din aceste partide politice vor fi disponibile să creeze o majoritate parlamentară, atunci conform procedurii, după consultări, voi disponibil să înaintez candidatura la funcția de prim-ministru”, a menționat Igor Dodon.

„S-a finalizat această campanie, deloc nu simplă, dar începe o perioadă și mai interesantă. Eu sunt ferm convins că vom face față, mă refer la societatea moldovenească, tuturor acestor discuții, provocări”, a mai spus Igor Dodon.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.