Decizia Curții Constituționale este o sfidare a cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, Curtea a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. Astfel a comentat președintele Igor Dodon hotărârea Curții Constituționale de joi, 27 iulie, prin care a declarat neconstituțional decretul de desfășurarea a referendumului consultativ, transmite IPN.
„Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădându-și din nou slăbiciunea și teama”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui, Curtea Constituțională a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului. „Prin decizia de azi, Curtea Constituțională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții”, menționează șeful statului.
Igor Dodon a precizat că în anul 1999 prin decretul președintelui Republicii Moldova a fost numit referendumul consultativ, fără intervenția Parlamentului, și a fost validat de către Curtea Constituțională. „Astfel stabilim că astăzi CC a adoptat hotărârea într-un mod subiectiv și părtinitor, reieșind din fobiile colegiului ei față de președintele Republicii Moldova. În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale, menționez că nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națională. Vom veni cu alte inițiative în acest sens”, a mai spus președintele.
Vineri, 28 iulie, urmează să fie convocat Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor, unde potrivit lui Igor Dodon, va fi luată o decizie în această privință. Șeful statului nu exclude acțiuni în masă în data de 24 septembrie, în susținerea inițiativei președintelui.
Și președintele Parlamentului Andrian Candu a comentat decizia Curții. „Curtea Constituțională a respins astăzi referendumul jinduit de președintele Igor Dodon. De la bun început, atât eu, cât și prim-ministrul, colegii din PDM, ne-am expus asupra neconstituționalității și lipsei de temei a demersului președintelui. Curtea Constituțională a așezat lucrurile pe făgașul lor legal și a dat un semnal clar președintelui că inițiativele nu pot să iasă din cadrul constituțional”, a declarat președintele legislativului.
Curtea Constituțională a admis joi, 27 iulie, sesizarea Partidului Liberal și a declarat neconstituțional decretul președintelui Igor Dodon pentru desfășurarea referendumului republican consultativ. Curtea a reținut că întrebările formulate pentru plebiscit depășesc competențele constituționale ale președintelui și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum consultativ inițiat de către șeful statului. Curtea a statuat că este contrar spiritului Constituției ca președintele, sub acoperirea sintagmei „probleme de interes național”, să inițieze un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic.