Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, spune că era absolut previzibilă decizia Curții Constituționale prin care decretul prezidențial de desemnare a candidatului la funcția de premier a fost declarat neconstituțional. Dodon îi cere președintelui Maia Sandu să emită imediat decretul de desemnare a unui candidat legal la funcția de prim-ministru, menționând „în mod special candidatura Marianei Durleșteanu, înaintată de o majoritate parlamentară legal constituită”, transmite IPN.
„Nu am niciun fel de satisfacție politică după decizia CC. Nici eu, nici colegii mei din PSRM nu am câștigat nimic din această decizie. Ea nu dă cuiva satisfacție politică, dar vine să oprească derapajul constituțional al președintelui, după ce aceasta a demonstrat din nou că operează cu duble standarde și că noțiunea de stat de drept este valabilă pentru fiecare cetățean, în afară de președintele țării, care se poziționează pe sine deasupra tuturor legilor și, cel mai grav, deasupra Constituției țării”, menționează Igor Dodon într-o postare pe Facebook. Fostul președinte al țării îi reamintește Maiei Sandu că „trăiește într-o republică parlamentară, în care nu are primul rol decizional și nu își poate permite să anuleze rolul Parlamentului în stat”.
Și PSRM a emis un comunicat de presă, în care menționează că a luat act de hotărârea Curții Constituționale. „În pofida numeroaselor presiuni asupra magistraților Înaltei Curți, inclusiv din partea unor elemente de peste hotarele țării, Curtea Constituțională și-a păstrat coerența în luarea deciziilor. Or, decizia de astăzi este una logică în contextul hotărârilor anterioare ale Curții, inclusiv cea din 6 august 2020, când a stabilit că șeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru, în condițiile în care acesta este susținut de o majoritate parlamentară formalizată. Președintele Maia Sandu a încălcat norma constituțională cu bună știință, inventând „ași din mâneca”, la fel cum au făcut, pe timpuri de tristă faimă, reprezentanții Alianțelor pentru Integrare Europeană. Încercarea de a fenta Constituția a fost învățată de Maia Sandu de la foștii ei colegi din AIE în perioada când a făcut parte din guvernările, ce au capturat statul”, se spune în comunicatul PSRM.
„Facem apel către toți actorii politici să continue dialogul civilizat pentru a identifica soluția optimă pentru depășirea crizei politice și instituționale. PSRM este în continuare deschis pentru discuții și va face tot posibilul să punem capăt crizei și ne vom concentra pe soluții reale așteptate de cetățeni. Politicienii nu trebuie să vândă iluzii, ci să propună acțiuni pentru îmbunătățirea vieții oamenilor”, se mai arată în comunicat.
Curtea Constituțională a statuat că, pentru a fi respectat articolul 98, alineatul 1 din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.