Președintele Igor Dodon crede că, cel mai probabil, alegerile anticipate vor fi deznodământul situației politice create în Republica Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie. Dizolvarea Parlamentului este cel mai probabil scenariu, a declarat șeful statului într-un interviu pentru Agenția de presă TASS, transmite IPN.
Alte scenarii, potrivit lui Igor Dodon, țin de formarea unei majorități dintre PSRM și ACUM sau formarea de către socialiștii a unei majorități dominante cu democrații. În al treilea caz, Partidul Democrat, aflat la guvernare, creează un guvern minoritar asigurat de voturile deputaților transfugi și „va continua să guverneze țara, ca și mai înainte”. Președintele a ținut să menționeze că nu va accepta un astfel de scenariu.
Șeful statului spune că e devreme să se discute dacă alegerile anticipate ar produce schimbări în componența Parlamentului. Potrivit lui, schimbările pot fi provocate de mai mulți factori, de la situația politicii externe, până la situația economică a țării, care se înrăutățește. Președintele nu exclude nici că rezultatul alegerilor anticipate ar putea fi același: niciuna dintre părți nu va obține majoritatea pentru a forma Guvernul.
Vorbind despre discuțiile care au loc, președintele a spus că liderii ACUM se comportă „mai mult decât ciudat”. „Aceștia refuză să discute cu socialiștii, apoi solicită funcții de conducere pentru Maia Sandu și Andrei Năstase sau vin la consultările inițiate de președinte și nici nu dau mâna cu el”. Referindu-se la dificultățile unei eventuale coaliții dintre PSRM și ACUM, Igor Dodon spune că socialiștii nu vor renunța la procesul de apropiere de Rusia și niciodată nu vor fi de acord cu intrarea republicii în NATO. Iar mulți deputați ai Blocului ACUM sunt cunoscuți pentru poziția lor anti-rusă, sunt susținători înflăcărați ai unirii cu România, ai autocefaliei Bisericii Ortodoxe Moldovenești, lucru care va conduce la o dezbinare între credincioși. „Toată lumea înțelege că socialiștii cu ACUM nu vor putea niciodată să conducă țara împreună. Cooperarea este posibilă doar temporar, pentru o perioadă foarte scurtă”, a spus Igor Dodon.
Președintele menționează că socialiștilor le este mai ușor să găsească limbaj comun cu democrații în privința aspectelor socio-economice. Dar nu este ușor să ajungă la înțelegeri privind politica externă. Asta chiar dacă „partidul de guvernământ a făcut recent o serie de ajustări, schimbând accentul de pe integrarea în UE și apropierea de NATO pe consolidarea statalității și neutralității Republicii Moldova”. „Este posibil ca cele două partide să se înțeleagă doar dacă viitoarea majoritate de guvernământ urmărește o politică externă echilibrată, care să vizeze cooperarea atât cu Occidentul, cât și cu Estul, bazată pe principiile neutralității permanente”, a subliniat președintele.
Întrebat despre informațiile apărute în presă, precum că conducerea Rusiei ar pune presiune asupra sa, pronunțându-se împotriva unei eventuale coaliții dintre PSRM și PDM, Igor Dodon a spus că astfel de presiuni nu au avut loc nici asupra sa, nici asupra PSRM, partid pe care-l susține. Igor Dodon a mai spus că zvonurile precum că ar exista divergențe între el și Kremlin sunt „prostii”. „Înainte și după ce am devenit președinte, am susținut mereu dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Rusia. Și nu intenționez să schimb această poziție”, a declarat președintele.
Șeful statului susține că vrea să ajute la crearea unei majorități parlamentare și a unui guvern care să împărtășească poziția președintelui în direcția unei politici externe echilibrate. „Ceea ce sa întâmplat în ultimii ani în relațiile moldo-ruse la nivelul Guvernului și al Parlamentului nu poate fi continuat”, a declarat Igor Dodon.