Candidații electorali, în majoritatea cazurilor, au fost reflectați neutru, de cele zece televiziuni monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada electorală 7-14 octombrie. Actualul președinte, Igor Dodon, care candidează independent (fiind susținut de PSRM) a avut cele mai multe apariții în lumină pozitivă, beneficiind în același timp de materialele pozitive despre activitatea administrației publice centrale și a Partidului Socialiștilor. Totodată, Igor Dodon a avut 21 de apariții în lumină negativă în calitate de concurent electoral, fiind defavorizat și de tonalitatea negativă a reflectări Autorității Publice Centrale și PSRM. Tonalitatea reflectării Violetei Ivanov, candidata Partidului Politic Șor, a fost pozitivă de șapte ori, fiind în același timp favorizată de aparițiile pozitive ale formațiunii. Candidata PAS, Maia Sandu, a fost defavorizată de tonalitatea negativă a 18 materiale despre activitatea sa și a PAS, transmite IPN.
Potrivit raportului de monitorizare, postul public de televiziune Moldova 1 a oferit acces în știri tuturor candidaților electorali care au organizat activități de campanie, tonalitatea reflectării acestora fiind în majoritatea cazurilor neutră. Igor Dodon a avut cele mai multe apariții și mențiuni, fiind reflectat de cele mai multe ori neutru și de două ori pozitiv, fiind avantajat în același timp de patru știri pozitive privind activitatea Guvernului și a Primăriei Chișinău.
Primul în Moldova, NTV Moldova și Accent TV de cele mai multe ori au utilizat aceleași unghiuri de abordare, tratând diferențiat candidații electorali. Igor Dodon a fost favorizat masiv de aceste posturi, atât prin frecvența mare a aparițiilor, cât și prin tonalitatea pozitivă. De asemenea, posturile au difuzat, în total, 55 de materiale pozitive despre activitatea Guvernului, care au fost favorabile pentru Igor Dodon. Candidata PAS, Maia Sandu, a fost mai mult menționată decât citată la aceste posturi, tonalitatea reflectării fiind negativă în 13 cazuri. Ceilalți concurenți au fost reflectați sporadic.
Televiziunea Centrală a oferit acces în știri mai mult candidatei PP Șor, Violeta Ivanov, ale cărei activități de campanie au fost reflectate zilnic, în lumină pozitivă, candidata fiind favorizată și de știrile pozitive despre partidul care a înaintat-o. Ceilalți candidați, cu excepția lui Tudor Deliu, înaintat de PLDM, au fost prezenți în câte o știre care au prezentat programele lor electorale, tonalitatea reflectării fiind preponderent neutră.
Prime TV și Publika TV au reflectat campania în știri și dezbateri, oferind acces majorității concurenților electorali, fără a favoriza sau defavoriza evident vreun concurent sau partid politic. Tonalitatea reflectării candidaților, partidelor politice și instituțiilor statului a fost în majoritatea cazurilor neutră. Igor Dodon, candidat independent, sprijinit de PSRM, a fost avantajat de numărul mare și tematica aparițiilor la ambele posturi, iar Violeta Ivanov, PP Șor, a fost mai mult avantajată de Prime TV.
Jurnal TV s-a implicat activ în reflectarea campaniei, oferind acces în știri tuturor candidaților electorali, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre ei. Postul a tratat egal concurenții în știri, informând despre întâlnirile sau promisiunile electorale ale tuturor candidaților, tonalitatea reflectării fiind în majoritatea cazurilor neutră. Igor Dodon a avut cinci apariții în lumină negativă (25%), în special în emisiuni.
Pro TV Chișinău a avut un comportament echilibrat, fără a fi constatate tendințe evidente de favorizare sau defavorizare a vreunui concurent electoral. Igor Dodon, a avut trei apariții în lumină negativă, fiind defavorizat și de patru materiale în care administrația publică centrală și PSRM apar în context negativ.
TV8 a alocat spațiu mare știrilor și emisiunilor cu tangență electorală directă și indirectă. Postul a informat despre prioritățile electorale ale lui Andrei Năstase (PPDA), Violeta Ivanov (PP Șor) și Renato Usatîi (PN), ceilalți candidați fiind prezentați în știri de alt gen. În majoritatea cazurilor, candidații înscriși în cursa electorală, partidele și APC au fost reflectați neutru. Igor Dodon a avut cele mai multe apariții și mențiuni în context negativ (7 sau 33%), în special în cadrul emisiunilor.
Acesta este al treilea raport de monitorizare pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte.