Acordul de Asociere este cel mai cunoscut tratat internaţional pe care l-a avut Moldova. Acest acord este cel mai important din istoria Republicii Moldova, care pune o bază solidă pentru viitorul european al ţării. Afirmaţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, care susţine că după ce preşedintele ţării, Nicolae Timofti, va transmite proiectul în Parlament, îl va propune săptămâna viitoare spre ratificare în regim prioritar.
Igor Corman a mai menţionat pentru IPN, într-un sondaj printre deputaţi, că procedurile sunt foarte clare şi nu vede niciun obstacol tehnico-legislativ pentru ratificare săptămâna viitoare, cu atât mai mult că, politic, coaliţia pro-europeană are majoritatea necesară. „Dar, ar fi bine să găsim un consens politic mai larg. De aceea, continui să discut nu doar cu colegii din coaliţia pro-europeană, dar şi cu cei din opoziţie”, a subliniat preşedintele Parlamentului.
Şeful legislativului a spus că se cunoaşte deja că, la scurt timp după semnare, parlamentele României şi Letoniei intenţionează să ratifice Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, la 3 iulie. De asemenea, există informaţii că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în legislativul de la Talin, Estonia. „Prin urmare, ţine de onoarea noastră să ratificăm şi noi acest acord care ne vizează nemijlocit. Este o chestiune care ţine de imaginea Republicii Moldova”, a spus Igor Corman.
Preşedintele Parlamentului spune că studiile experţilor independenţi arată că, după semnarea Acordului de Asociere, exporturile Moldovei pe piaţa UE vor creşte cu 16%, iar PIB-ul ţării cu 5,4%. „Vorbim de o piaţă de 500 de milioane de consumatori, cu reguli clare de joc. Acest tratat, cu componenta sa politică şi economică, este unul bun pentru Republica Moldova şi a fost negociat astfel, încât să ofere producătorilor noştri o perioadă de tranziţie necesară pentru a spori competitivitatea produselor, cu posibilitatea renegocierii unor prevederi, dacă va fi necesar”, a mai spus Igor Corman.
Potrivit şefului legislativului, în localităţile Republicii Moldova deja se implementează proiecte cu sprijinul UE şi al partenerilor de dezvoltare. Sunt multe şantiere prin ţară. După semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere vor exista şi mai multe posibilităţi de accesare a fondurilor europene. UE va susţine Moldova în implementarea acestuia, prin oferirea de granturi şi credite întreprinderilor mici şi mijlocii. De asemenea, chiar din acest an se aşteaptă începerea pogramului ENPARD, care vine în sprijinul agricultorilor din Moldova, a subliniat preşedintele legislativului.
Igor Corman spune că lucrurile nu se vor schimba peste noapte, unele benеficii se vor vedea mai devreme, altele mai târziu, dar altă alternativă pentru modernizarea ţării nu există. „Ne vom concentra în continuare eforturile pe reformele interne şi modernizarea instituţiilor statului, astfel încât oamenii să simtă schimbarea din ţară, inclusiv în bugetul lor familial. Dacă vom şti să gospodărim bine şi să folosim ajutorul din afară, vom face ca Moldova să devină o ţară dezvoltată, iar cetăţenii noştri să aibă o viaţă decentă. De aceea, trebuie să continuăm să le explicăm oamenilor care sunt beneficiile integrării europene, să-i îndrumăm unde să caute informaţii şi cum să valorifice sprijinul care va veni din partea UE în avantajul lor şi a comunităţilor din care fac parte” , a conchis şeful legislativului.
Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană va fi semnat astăzi, 27 iunie.