Igor Boțan: Votul politic a fost dat pentru partidele care au integrarea în UE în documentele statutare

70% din partidele înregistrate în Republica Moldova au în documentele statutare stipulată orientarea geopolitică a lor. 30 de partide din 60 au în statutul lor clauza privind integrarea europeană. Este de așteptat că orice tip de alegeri capătă o nuanță geopolitică. Din acest punct de vedere, la alegerile locale generale din 5 noiembrie, votul politic a fost dat pentru partidele care pledează pentru integrarea în UE în documentele statutare. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, la dezbaterea publică „Mizle nelocale ale alegerilor locale”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, opoziția din Parlament, atât PCRM cât și PSRM, în documentele statutare pledează pentru relații echilibrate între est și vest, dar sunt cinci partide extraparlamentare care pledează în mod deschis pentru integrarea în Uniunea Economică Euroasiatică. Aproximativ 30 de partide, preponderent extraparlamentare, nu se referă în niciun mod la acest vector de politică externă. „Componenta geopolitică nu poate fi exclusă din procesul electoral, pentru că ea e cusută în documentele statutare ale formațiunilor politice. Sigur că alegerile locale nu pot să nu fie privite prin această prismă odată ce principalii actori politici apriori își declară susținerea pentru un anumit vector de politici”, afirmă expertul.

Igor Boțan mai spune că fenomenul migrării primarilor este un fenomen îngrijorător, dar care cumva s-a încetățenit în Moldova. Această migrare este determinată de resursele modeste de care dispun primăriile. Primarii migrează fie prin corupere, fie deliberat își schimbă apartenența pentru a putea ulterior rezolva problemele localității.

Din punct de vedere al potențialului politic al formațiunilor, spune expertul, trebuie să se judece după rezultatele alegerilor în consiliile raionale, care sunt voturi pentru liste de partid, unde cetățeanul se detașează de preferințe la nivel de localitate și aceste rezultate sunt relevante pentru suportul politic de care se bucură partidele politice. În opinia lui Igor Boțan, aceste alegeri reprezintă un punct de referință precis pentru continuarea competiției politice pentru formațiunile aflate la guvernare și cele din opoziție.

Expertul a mai adăugat că 63% din cetățeni susțin partidele politice promotoare ale vectorului de integrare europeană a Republicii Moldova. „În particular, vectorul european este reprezentat în trei coloane: partidul de guvernământ, partidele pro-europene extra-parlamentare și partidele pro-europene care ar vrea să substituie actuala guvernare în procesul de integrare în UE”. Igor Boțan mai crede că opoziția încearcă să debarce guvernarea și are susținerea la o pătrime din numărul de cetățeni, ceea ce este important și este normal ca opoziția să „hiperbolizeze neajunsurile și să deseneze un viitor sumbru de tot sub actuala guvernare”.

Dezbaterea publică cu tema „Mizele nelocale ale alegerilor locale” este ediția a 294-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE