Igor Boțan: Victoria cu orice preț este periculoasă

O campanie electorală bună este atunci când se face un melanj între mesajele bine argumentate şi sentimentele oamenilor de patriotism şi unitate naţională. Opinia a fost expusă de Igor Boţan în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Tehnologii electorale şi tehnologi electorali: lecţii învăţate şi lecţii de învăţat din campania alegerilor prezidenţiale”, organizată de IPN şi Radio Moldova. Acesta a subliniat că nu ar apela la sentimentele de patriotism şi unitate naţională pentru că le crede înnăscute şi e ca şi cum s-ar face circ politic să fie invocate în campanie electorală, însă tehnologiile electorale le recomandă.

Igor Boţan, care este şi expertul permanent al proiectului, s-a referit la prestația staff-ului Electoral al candidatului PSRM la funcţia de preşedinte, care în opinia acestui a fost puternică, însă doar de ochii lumii. În viziunea lui Igor Boţan invocarea mai multor minciuni care au vizat contracandidatul lui Igor Dodon, şi tirajarea acestora în presa de partid este un lucru nepermis şi astfel de lucruri trebuie taxate dacă se doresc campanii electorale oneste pe viitor.

„Staff-ul are de învăţat că o victorie câştigată cu orice preţ este o strategie proastă şi duce la izolarea învingătorului. Cu timpul acesta riscă să fie taxat de propriul electorat, când nu va realiza multe din promisiunile electorale din cauza atribuţiilor limitate pe care le deţine un preşedinte. Victoria cu orice preţ este un lucru extrem de periculos”, a spus expertul proiectului.

„Metodele pe care le utilizăm trebuie să apeleze la sentimentele cetăţenilor, dar nu trebuie să atingă viaţa privată a oamenilor, să recurgă la fobiile cetăţenilor şi la exploatarea lor fără jenă. Aţi avut un atu foarte puternic, pentru că în ţara asta nimeni nu este împotrivă ca relaţiile cu Rusia să fie îmbunătăţite, dar Rusia când a introdus embargoul a invocat prezenţa unor substanţe chimice în produsele moldoveneşti, dar acum, prezenţa acestor substanţe chimice, depinde de cine este preşedinte. Este vorba de implicaţii politice şi nu norme sanitare. Eu înţeleg că este un joc politic, dar sunt nişte linii roşii de care nu se poate trece”, a s-a adresat Igor Boţan Staffului electoral al candidatului Igor Dodon.

De cealaltă partea despre mesajul electoral al formaţiunii PAS, Igor Boţan a spus că a fost unul cât se poate de adecvat, dar de obicei câştigă cei care se conduc de lozinca „scopul scuză mijloacele”.

Dezbaterile publice cu tema „Tehnologii electorale şi tehnologi electorali: lecţii învăţate şi lecţii de învăţat din campania alegerilor prezidenţiale”, sunt ediţia a 66-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de IPN în parteneriat cu Radio Moldova şi cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel. 

  • igor botan despre rusia.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.