De fapt, pe ideea de unire atât cei care ajung la guvernare la Chişinău, cât şi cei de la Bucureşti, acumulează dividende politice, însă acest deziderat nu este dorit nici de Bucureşti, nici de Chişinău, nici de marile puteri. Opinia a fost expusă de Igor Boţan în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Unionişti, statalişti şi „nostalgici”: confruntare de idei privind dreptul şi capacitatea Republicii Moldova de a fi stat independent”, organizată de IPN şi Radio Moldova.
Igor Boţan, care este şi expertul permanent al proiectului IPN, a spus că atât Constituţia Rusiei, cât şi cea a Germaniei, spre exemplu, conţin articole care permit unirea anumitor teritorii. Acest argument a fost folosit în procesul de anexare a Crimeii la Federaţia Rusă, a exemplificat expertul. „România nu vrea să accepte un astfel de articol în Constituţia sa”, a precizat Igor Boţan. În opinia sa, politicienii români, ca şi cei moldoveni, fac politicianism unionist, deoarece acesta aduce voturile electoratului ce urmăreşte acest ideal.
„Noi ştim că exemplele care se invocă, Germania şi Rusia, sunt foarte importante şi aceste uniri s-au făcut în situaţii de forţă majoră. Unirea Germaniei s-a făcut când URSS a înţeles că statul german de est cade. Acolo era şi interesul sovieticilor şi interesul americanilor. Unioniştii noştri nu pot răspunde niciodată care este motivaţia marilor puteri să susţină unirea cu România. Acum avem un coordonator al guvenării, o persoană care decide totul, iar unioniştii nu se duc la persoana aceasta ca să-i ceară să facă ceva pentru unire. Spun aceasta pentru a demonstra că este politicianism unionist şi mai mult nimic”, a spus expertul.
În altă ordine de idei, Igor Boţan crede că Republica Moldova poate exista ca stat, iar ideea naţională care ar îmbrăţişa-o orice om este ca ţara să aibă o guvernare dreaptă şi onestă. „Dacă o guvernare ar fi curată, ar avea bunul simţ şi ar discuta cu toate etniile, ar implementa în Moldova buna guvernare, atunci aceasta ar pune începutul unui proces ca toate problemele să fie rezolvate”, a opinat directorul ADEPT.
Dezbaterile publice cu tema „Unionişti, statalişti şi „nostalgici”: confruntare de idei privind dreptul şi capacitatea Republicii Moldova de a fi stat independent” este ediţia a 59-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, care este realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.