UE trebuie să rămână consecventă în procesul de lichidare a zonelor gri. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Pericolele noilor „sfere de influență” pentru Moldova, Ucraina și UE”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, UE trebuie să rămână vigilentă la discursul ultimativ al președintelui Putin și să-și consolideze eforturile pentru a nu ceda presiunilor Rusiei.
Potrivit lui Igor Boțan, recentele declarații ale președintelui rus Vladimir Putin reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene și, în special, pentru statele post-sovietice. El a subliniat că liderul de la Kremlin a făcut referire la scrisorile transmise către NATO și SUA în 2021, prin care solicita retragerea infrastructurii Alianței Nord-Atlantice la granițele stabilite înainte de 1997.
„Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere pretențiile lui Vladimir Putin care, în discuțiile cu Donald Trump de zilele acestea, a spus clar că pentru atingerea unei păci în Ucraina trebuie să fie înlăturate cauzele care ar fi generat acest conflict. Adică, a făcut aluzie la scrisorile din 2021 pe care le-a înaintat NATO și SUA, adică vrea ca infrastructura NATO să fie retrasă până la hotarele din 1997”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
Acest tip de discurs, afirmă expertul, indică intenția Rusiei de a exercita presiuni asupra țărilor din regiune, motiv pentru care UE trebuie să rămână vigilentă.
„Din punctul meu de vedere este o amenințare și acest lucru trebuie să dea de gândit elitelor din UE, iar pentru țările post-sovietice aceste amenințări trebuie să fie ca un sunet de sirenă care să le alerteze și să le pună în situația de a adopta decizii adecvate”, a explicat Igor Boțan.
Igor Boțan și-a exprimat speranța că UE va da dovadă de unitate și determinare, respectându-și angajamentele de lichidare a „zonelor gri”. Potrivit expertului, dacă Uniunea Europeană va rămâne fermă în această direcție, țări precum Republica Moldova, Ucraina și Georgia ar avea șanse reale de aderare la blocul comunitar.
„Uniunea Europeană, în contextul ultimelor evenimente, trebuie să adopte decizii care să consolideze această uniune de țări. Sper că UE s-a convins că orice zone gri, lăsate între Rusia și UE, nu sunt altceva decât viitoare mere ale discordiei. De aceea, odată ce UE s-a angajat în acest proces de lichidare a zonelor gri, trebuie să fie consecventă și să-și respecte angajamentele pe care le face publice. Dacă UE va manifesta tărie în acest sens, țări precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, au șanse să își găsească adăpostul în cadrul Uniunii Europene”, a punctat expertul Igor Boțan.
Dezbaterea publică la tema „Pericolele noilor „sfere de influență” pentru Moldova, Ucraina și UE” este ediția a 326-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.