Filmele care justifică și glorifică agresiunea unui stat asupra altui stat trebuie interzise. E și cazul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Războiul pe care l-a început Putin în Ucraina este unul nedrept neprovocat, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică la tema „Opriți războiul! Opriți... filmele despre război!”, organizată de Agenția de presă IPN.
„Istoria este un narativ despre războaie și consecințele războaielor. Ceea ce trebuie să facem noi este să condamnăm războaiele nedrepte, războaiele care au inițiatori și care sunt identificați drept agresori. În privința aceluiași război, care este de apărare pentru cei atacați, noi sigur că trebuie să vorbim, să ne documentăm, să arătăm aceste lucruri. Există persoane talentate care pot produce filme artistice despre modul în care se manifestă ființa umană în condiții limită de război, unde se profilează absolut toată esența umană. Este curentul pe care l-au dezvoltat existențialiștii. Și dacă există artiști foarte talentați și în filme ne arată toată existența umană, cum se manifestă ea, noi nu putem să spunem că astfel de filme sunt reprobabile”, a spus Igor Boțan.
Expertul permanent al proiectului a adăugat că generația sa a fost educată în perioada sovietică pe filme care făceau o delimitare strictă dintre regimuri comuniste, care erau prezentate drept întruchipare a binelui, și regimuri capitaliste, care erau prezentate drept întruchipare a răului. „Noi am fost educați că de partea noastră a fost tot timpul adevărul, noi am fost învingători, noi am fost cei mai eroici, i-am bătut de fiecare dată pe cei răi și trăim până în prezent cu acest mesaj, care ne-a fost inoculat. Și lucrul acesta nu este adevărat, pentru că noi vedem acum că cei care poartă anumite simboluri în glorificarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, au început un război agresiv împotriva unui stat independent, stat despre care președintele Putin spune că „poporul ucrainean, poporul belarus și poporul rus formează un triplet al unui singur popor”. Numai că două popoare au regimuri dictatoriale, iar unul are regim democratic, și cel care are un regim democratic reprezintă un pericol pentru celelalte două. Noi asta înțelegem și în astfel de situații suntem în drept și este misiunea noastră civică să protestăm față de un astfel de comportament al unui șef de stat”, a subliniat Igor Boțan.
În ceea ce privește filmele propagandistice, pot fi aduse drept exemple creații celebre. „Filmul Lenny Fisher, din punct de vedere al artei cinematografice, este capodoperă. Filmul „Triumful și voința”, care arată exact ceea ce a invocat președintele Putin recent, într-un discurs în care spunea că „comunitatea internațională poartă vina pentru cel de-al Doilea Război Mondial, nu regimul fascist, pentru că, după Primul Război Mondial, ceea ce s-a întâmplat imediat atunci când asupra Germaniei s-au exercitat presiuni, Germania a fost pusă în situația să plătească reparații care erau peste putința acestei societăți”. Acest film ne arată că trebuie să fim foarte atenți, pentru că opere de artă cinematografică de cea mai înaltă probă pot avea un rol periculos cum este cel pe care îl are filmul „Triumful și voința”, (pentru că are caracter ideologic…)”, a atenționat expertul permanent al proiectului.
În opinia lui Igor Boțan, în unele filme despre cel de-al Doilea Război Mondial, se încearcă în mod subtil să se prezinte acest război drept unul pentru apărarea Patriei. „Noi înțelegem că în cel de-al Doilea Război Mondial, de fapt, am avut o încăierare a două regimuri totalitare. Dacă e vorba despre regimuri ideologice totalitare, care-și revendică anumite virtuți, drepturi, eu consider că astfel de filme comportă un mesaj ideologic și ele trebuie tratate cu foarte multă circumspecție. Dacă vorbim despre război, liderul bolșevic (Vladimir Lenin – n.r.) lupta împotriva războiului și unul din primele sale decrete a fost despre pace. Numai că, ce fel de pace? Cei care sunt la conducere, reprezintă clasa asupritoare, iar cei care luptă în teren sunt oameni simpli, care sunt convocați să lupte. Iată că liderul bolșevic lupta împotriva unor astfel de războaie. Dar, în același timp, chema ca războaiele imperialiste să fie transformate în războaie civile. Poporul rus în Primul Război Mondial a pierdut 1 milion de oameni, iar după semnarea decretului de pace al lui Vladimir Ilici Lenin, a început războiul civil în Rusia, care a durat 5 sau chiar 6 ani și în timpul căruia au murit între 10 și 16 milioane de oameni. Noi vedem cum ideologia schimonosește lucrurile”, a menționat expertul permanent al proiectului.
Dezbaterea publică la tema: „Opriți războiul! Opriți... filmele despre război!” este ediția a 238-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.