Igor Boţan: Transnistrenii s-au obișnuit cu livrarea gazului sub forma unui ajutor umanitar

Locuitorii din regiunea transnistreană s-au obișnuit cu livrarea gratuită a gazului sub forma unui ajutor umanitar din partea Federației Ruse. De această opinie este expertul permanent al proiectului, Igor Boţan, care a precizat că aceasta se întâmplă de 20 de ani și în prezent va fi imposibil să li se solicite să plătească prețul comercial al gazului. Între timp, nimeni nu vrea ca regiunea transnistreană să ajungă la catastrofa umanitară. Soluții pot fi găsite, dacă administrația din regiunea transnistreană este capabilă să demonstreze cum va gestiona gazul oferit din partea Uniunii Europene, a spus expertul în cadrul unei dezbateri publice desfășurată în dimineața acestei zile la Agenția de presă IPN.

Igor Boţan a calificat drept bizară poziția Tiraspolului de învinuire a Kievului și Chișinăului, subliniind că Ucraina nu a întrerupt livrarea de gaz. „Naftogaz și Gazprom au avut un contract despre care cunoșteau toți că el expiră pe 1 ianuarie 2025 și Naftogaz, cu doi ani în urmă înainte de expirarea termenului, a anunțat că nu va semna un nou contract cu Gazprom, ceea ce s-a întâmplat”, a explicat Igor Boţan. Expertul a precizat că în această situație este straniu să fie acuzată Moldova că nu a influențat relațiile Kievului cu Moscova care duc un război.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pentru prima dat a vorbit public despre criză doar pe 28 decembrie, deși la Chișinău deja în octombrie-noiembrie s-a discutat posibilitatea izbucnirii unei crize de gaze naturale în regiunea transnistreană, spune expertul. Igor Boţan a precizat că această situație l-a adus atunci la gândul că în ultimul moment conducerea Federației Ruse va anunța despre livrarea gazului în regiunea transnistreană. Expertul spune a rămas mirat când aceasta nu s-a întâmplat și Federația Rusă a abandonat regiunea.

Locuitorii din regiunea transnistreană au trăit o lună fără căldură, în deconectări periodice a energiei electrice. Igor Boţan a opiniat că astfel Moscova a dat o lecție care demonstrează ce consecințe poate genera dezacordul elitelor din regiunea transnistreană cu poziția Kremlinului.

Expertul a reamintit că în contractul între Gazprom și Moldovagaz există o clauză care prevede că Gazprom este obligat să livreze gazul la granița cu Republica Moldova. „După cum înțeleg, acolo nu se precizează dacă la granița cu Ucraina sau cu România, de aceea tot acest timp au existat diferite versiuni că se va găsi o firmă comercială care va procura acest gaz de la Gazprom și îl va livra la granița cu Moldova undeva în România, ceea ce nu s-a întâmplat. Și acum avem această decizie temporară care se realizează, doar pe perioada de 10 zile, cu ajutorul Uniunii Europene”, a spus expertul.

Întrebat ce acțiuni pot urma după 10 februarie, termenul care este convenit pentru livrarea de gaze în regiunea transnistreană din partea Uniunii Europene, Igor Boţan a menționat că nimeni nu cunoaște ce va fi după asta. Expertul a continuat că nici Republica Moldova, nici Uniunea Europeană nu a vrut să se ajungă la criză umanitară în Moldova, de aceea s-a recurs la această decizie temporară. Potrivit lui, în aceste 10 zile neapărat trebuie să fie găsită o soluție. Dacă Uniunea Europeană va continua să livreze gratuit gaz în regiunea transnistreană, aceasta ar însemna o victorie a Rusiei și o nedreptate enormă față de malul drept, a remarcat Igor Boţan.

În opinia sa, contextul actual legat de criza în regiunea transnistreană este agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Igor Boţan nu exclude că în regiunea transnistreană sunt oamenii care doresc unirea cu Federația Rusă și se arată sceptic față de probabilitatea că locuitorii regiunii se vor îndrăgosti îndată în Republica Moldova și vor dori reintegrarea, deși, consideră el, această criză trebuie să-i stimuleze la concluzii profunde.  

Dezbaterea publică la tema „Criza energetică din „Triunghiul Bermudelor”. Episodul II: Poziția Tiraspolului” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.