Igor Boţan: Să nu mai fim naivi şi şmecheri

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale trebuie să nu mai fie naivi, să nu mai creadă actuala clasă politică şi să susţină forţele care se declară pro-europene doar din teamă ca la guvernare să nu vină alte forţe – rusofile. De această părere este Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare”, organizată de către Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Igor Boţan a spus că o societate civilă este expresia clasei de mijloc, iar Moldova, fiind cea mai săracă ţară din Europa, nu are o clasă de mijloc. „Dacă ar creşte nivelul de viaţă, ar creşte clasa de mijloc, omul ieşind din ogradă sau din apartament, s-ar uita cu alţi ochi în jur - să fie curat, să nu fie câini vagabonzi, să nu fie cineva crud cu animalele, ei s-ar organiza singuri şi nu ar mai cere aceasta de la guvernare”, a spus el.

„Noi ştim că partidele sunt considerate nişte vehicule care îi duc pe nişte şmecheri la treucă, aceasta este percepţia populaţiei şi aşa şi este. Dacă n-am fi şmecheri până la urmă, în situaţia creată, nu ar trebui să susţinem forţele care negociază acum formarea unei coaliţii de guvernământ doar pe motiv că se autodeclară pro-europeni. Eu nu am niciun interes, deoarece ştiu de ce sunt ele în stare. Aceste forţe au primit o palmă de la Stefan Fule (fost comisar european n.r.), care le-a spus să nu se mai ascundă după paravanul UE. Şi aici este cel mai interesant moment, noi spunem că ăştia sunt hoţi, dar sunt hoţi pro-europeni, numai să nu mergem la cetăţeni care să-i judece la alegeri, deoarece credem aceştia nu au discernământ, deoarece vor alege forţe rusofile. Ăştia spun că au furat şi vor mai fura, dar noi nu vom îndrăzni să-i înlăturăm de frica forţelor pro-ruse. Da poate ei au interesul de a susţine partidele pro-ruse ca să ne sperie mereu cu pericolul lor?”, s-a întrebat expertul.

Igor Boţan mai spune că în raport cu cei care în 5 ani au dus ţara de la „o istorie de succes” la „un stat capturat” trebuie să decidem: „sau îi dăm afară şi facem alegeri cu riscul să vină partidele pro-ruse, sau îi lăsăm la putere încă pentru 3 ani? Şi dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte şi la alegerile ordinare în 2018 partidele pro-ruse câştigă nu o majoritate simplă, ci o majoritate constituţională”.

Expertul este sigur că, în cazul unor alegeri anticipate, cetăţenii vor putea face o alegere corectă, deoarece acum cunosc despre delapidarea miliardului din sistemul bancar şi de ceea de ce sunt în stare forţele declarate pro-europene. Igor Boţan vrea ca cetăţenii să le dea un vot de blam celor care au fost la guvernare în ultimii ani.

Dezbaterea publică: „Despre ce tace societatea civilă? Viziuni asupra procesului de negocieri privind formarea coaliţiei de guvernare” este ediţia a 44-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea fundaţiei germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.