Societatea moldovenească trebuie să înțeleagă că Republica Moldova se află într-o criză energetică, în una foarte complicată, dar este o criză care nu este provocată de autoritățile Republicii Moldova, a declarat expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, la dezbaterea publică pe tema „Criza energetică văzută de la guvernare, din opoziție și din societate. De ce fiecare parte se comportă așa cum se comportă?”, organizată de IPN. Igor Boțan are convingerea că actuala guvernare, cu toate hibele pe care le are, are potențial să învețe și să se ridice la înălțimea așteptată de cetățeni. Pentru aceasta e necesar și suficient ca să rămână fermă în politicile sale în ceea ce privește vectorul de integrare europeană a Republicii Moldova.
„Noi simțim cu toții reverberațiile unei crize de ordin global care se reflectă asupra noastră. Noi suntem în drept să cerem acestei guvernări să guverneze țara cumsecade, să se deschidă către comunicare cu oamenii, cu alți parteneri, să atragă experți și din afară, dacă nu îi are, să îi educe, pentru asta primesc bani de la bugetul de stat, guvernarea trebuie să găsească resurse, să se împrumute, dacă e necesar, pentru a-i ajuta pe cetățeni, pentru că criza nu vine din faptul că cetățenii nu vor să achite un preț mai mare pentru gaz, ci pentru că nu au aceste resurse, iar dacă nu achită pentru Moldovagaz nu se poate achita pentru Gazprom, iar Gazprom poate sista gazul conform contractului”, a spus el. În opinia sa,
În opinia lui Igor Boțan, Rusia are interesele ei pe care le anunță și ea nu vrea ca UE și Europa per ansamblu să fie consolidată, de aceea, prin toate mecanismele pe care le are la dispoziție, încearcă să divizeze. „Mă întreb, dacă Moldova ar trebui să facă concesii pentru a obține un preț mai bun la gaz? Pentru aceasta este suficient să comparăm situația din câteva țări ai Uniunii Euroasiatice. De exemplu, Belarus, care de doi ani e într-o criză majoră, chiar dacă prețul la gaz e mic, dar libertățile cetățenești sunt distruse. Sau Kazahstan care e condus de o familie oligarhică, vrea societatea ca și Republica Moldova să fie condusă de clanuri oligarhice? Sau Rusia cu un regim care a redus libertățile cetățenești și, pentru a se menține în forță, amenință toată lumea cu puterile sale. Moldova poate alege să treacă prin această criză consolidat sau să meargă pe filiera speculațiilor și să facă cedări, ceea ce ar aduce dezechilibru mult mai periculos pentru societate”, a spus el.
Igor Boțan susține că nimeni nu știe cât va dura această criză, totul depinde de așteptări. „Atunci când a fost semnat contractul cu Gazprom de reprezentanții actualei guvernări, așteptările erau relativ optimiste, dar acum se atestă o criză globală și neînțelegerile dintre marii actori lovesc Moldova foarte crunt. Cea mai bună soluție în această situație pentru Republica Moldova este să se împrumute pentru a compensa cheltuielile mai ales ale familiilor vulnerabile și în continuare să se asocieze foarte clar de Uniunea Europeană și, împreună cu trio-ul asociat, trebuie să fim foarte buni la negocieri pentru ca aceste costuri politice să fie compensate prin mecanismele existente la nivel european cu ajutoare pentru Moldova”, afirmă expertul.
De asemenea, a remarcat el, comunicarea guvernanților cu societatea a fost una defectuoasă în perioada de criză. „Dacă comunici cu societatea cum se cade, poți fi înțeles. În spațiul public au fost probleme legate de desecretizarea acordului, pregătirea pentru negocieri, întârzierea cu solicitarea negocierii constructului. Nu cred că cineva în societate pune accentul cum că noua guvernare în mod premeditat a negociat un contract prost, că ar avea anumite interese, pentru că nu are interese. De fapt, problemele din perioada crizei rezumă la trei: comunicarea defectuoasă, politici și problema competenței. Aici e treaba opoziției să critice și chiar să exagereze spunând că această guvernare este incompetentă, are politici greșite, iar de comunicare nici nu mai vorbim”, a spus Igor Boțan.
Dezbaterea publică la tema „Criza energetică văzută de la guvernare, din opoziție și din societate. De ce fiecare parte se comportă așa cum se comportă?”, organizată de IPN, a fost ediția a 222-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.