Ieri, după declarațiile președintei Maia Sandu la încheierea ședinței Consiliului Suprem de Securitate, Procuratura Generală a reacționat cu un text scurt, care, însă, lasă loc pentru diverse interpretări.
În legătură cu acesta IPN a solicitat opinia lui Igor Boțan, director executiv al ADEPT. El consideră că „poziția exprimată de Procuratură este expresia unui conflict dintre puterea politică și cea judiciară. Este vorba despre un conflict bizar. Actuala guvernare acuză Procuratura de ineficiență, iar acesta din urmă o acuză pe prima de incompetență în materie de drept. Per ansamblu, în acest conflict nu are dreptate, deopotrivă, nici actuala guvernare și nici Procuratura.
Guvernarea are în mâinile sale un suport popular masiv și întregul instrumentar pentru a face ordine în justiția moldovenească. Însă nu are răbdare și se dedă unor atacuri cavalerești, inclusiv, asupra Procuraturii. Pe de altă parte, Procuratura a reacționat uimitor de inadecvat. Ea a decis să apuce taurul de coarne, dând notă nesatisfăcătoare actualei guvernări la capitolul înțelegerii principiilor statului de drept. Mai mult, poziția Procuraturii conține note amenințătoare la adresa actualei guvernări: “Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”.
Nu încape îndoială, Procuratura trebuie să dispună de întreg spectrul de instrumente ce îi asigură independența. Însă instituțiile independente ale statului de drept trebuie să fie eficiente! Acest lucru l-a stabilit Curtea Constituțională (CC), subliniind “importanţa statului de drept ca o chestiune transdimensională pentru a asigura respectarea drepturilor omului şi a democraţiei, a securităţii şi a stabilităţii, a bunei guvernări, a relaţiilor economice şi comerciale reciproce, de securitate a investiţiilor şi a unui climat de afaceri favorabil, precum şi rolul său în lupta împotriva corupţiei [...], care servesc astfel ca bază pentru dezvoltarea politică, economică, socială...”. De aceea, înainte de a da note actualei guvernări privind înțelegerea conceptului statului de drept, era oportun ca Procuratură să pună în evidență succesele sale în domeniile menționate de CC.
Scandalul iscat între actuala guvernare și Procuratură trebuie aplanat rapid. Guvernarea urmează să elaboreze politici clare de evaluare corectă a eficienței instituțiilor publice autonome și doar după aplicarea adecvată a acestor evaluări să propună măsurile de redresare a situației. Așadar, actuala guvernare trebuie să rețină că, cine are răbdare poate obține totul ce își dorește, iar cine nu are va obține nimic în rate”.
IPN a solicitat serviciilor de presă ale Prședinției și Parlamentului să formuleze atitudinea instituțiilor date față de situația creată, dar nu a primit un răspuns până la moment.