Igor Boţan: Presupusele dosare ale politicienilor sunt cruciale pentru votul de joi din Parlament

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, consideră că există pericole pentru actualul guvern ca acesta să fie demis în şedinţa de joi, când va fi supusă votului moţiunea de cenzură. În opinia sa, jocurile demult au fost aranjate, scenariile au fost scrise, mesajele au fost transmise şi mesajele au fost foarte puternice. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Boţan a declarat că presupusele dosare ale politicienilor sunt cruciale pentru votul de joi din Parlament.

„Pentru Partidul Liberal Democrat cel mai important mesaj este: cu cât vor invoca şi vor insista mai mult pe resetarea organelor de drept, cu atât condiţia liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, va fi mai proastă. Şi am văzut cum se face acest lucru. El a fost transferat din izolatorul de la CNA, unde condiţiile sunt mai mult sau mai puţin ok, în cel mai inuman penitenciar din Republica Moldova”, a declarat directorul ADEPT.

Igor Boţan a menţionat că şedinţa consiliului alianţei a scos în evidenţă faptul că componentele acesteia îşi doresc resetarea AIE şi rămânerea la guvernare pentru următorii trei ani de zile, conform mandatului. Numai că aici apar un şir de probleme şi fiecare înţelege resetarea cum îl duce capul. „Putem spune, metaforic, că avem un sistem de ecuaţii cu mai multe necunoscute, ceea ce lasă câmp de manevră pentru unii actori din această alianţă”, a notat Igor Boţan.

Întrebat dacă Mihai Ghimpu îşi păstrează rolul celui care mereu a înclinat balanţa într-o parte sau în alta, Boţan a declarat că jocul lui Mihai Ghimpu acum este să salveze alianţa, să nu cedeze foarte mult prin atragerea eventuală a Partidului Popular European în alianţă pentru a asigura majoritatea formală de voturi. Mai mult ca atât, ar fi vorba şi de o răzbunare pe Partidul Liberal Democrat şi pe liderul acestuia, Vlad Filat, pentru umilinţa din 2013, atunci când a fost scindată fracţiunea şi Ghimpu a fost pentru aproximativ 2 ani înlăturat de la guvernare.

Cât ţine de PLDM, directorul ADEPT a menţionat că partidul nu poate renunţa, pur şi simplu, la liderul acestuia, pentru că altfel acest partid ar trebui să recunoască că este decapitat. În opinia sa, cel mai probabil, PLDM va fi înfrânt. „Situaţia este foarte proastă pentru Partidul Liberal Democrat. Pe de o parte, înţeleg că nu pot ieşi din alianţă, nu pot recurge la mesajele protestatarilor, care cer alegeri anticipate, care ar fi o dezlegare pentru situaţia din Republica Moldova. Pe de altă parte, sunt decapitaţi, sunt scindaţi şi, aşa cum spuneam, marea necunoscută este dacă Partidul Popular European va accepta să revină la guvernare, după ce a renunţat să participe la dialogul civic, spunând că este un partid care eminamente se poziţionează drept unul anti-sistem, pentru a deveni eventual un fel de substituent al clasei politice din Republica Moldova”, a notat Boţan.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.