Igor Boțan: Pentru ca ostașii din Moldova să fie antrenați și echipați adecvat, avem nevoie de parteneri străini

Cetățenii vor să avem armată și ca această armată să fie o școală a bărbăției. Totodată, cetățenii doresc ca Republica Moldova să participe, în măsura posibilităților, la misiuni internaționale de pacificare. Pentru asta este nevoie ca ofițerii și ostașii din Republica Moldova să fie antrenați și echipați adecvat, lucru pe care nu-l putem face fără parteneri străini. Declarații aparțin analistului politic Igor Boțan, expert permanent al proiectului, și au fost făcute la dezbaterea publică „De ce se suspendă Tratatul privind forțele armate convenționale?”, organizată de Agenția de presă IPN. Expertul consideră că acordul pe care l-a semnat Moldova cu Republica Franceză cu privire la cooperarea în domeniul apărării în niciun fel nu atinge statutul de neutralitate al Republicii Moldova, dar vine exact în albia a ceea ce vor cetățenii republicii potrivit sondajelor de opinie, ceea ce voia actuala opoziție atunci când era la guvernare și ceea ce trebuie să facă actuala guvernare astfel încât cetățenii Republicii Moldova să se simte apărați.

Vorbind despre date sociologice, Igor Boțan a menționat că după biserica, armata a fost, până la invazia rusească în Ucraina, cea mai respectată instituția din Republica Moldova. „După agresiunea rusească în Ucraina, am văzut că încrederea cetățenilor în armată a scăzut brusc și acest lucru este un semnal. Potrivit Constituției, noi trebuie să avem armată. Dacă armata nu este pregătită, la ce ne trebuie această armată? În cazul în care o menținem, așa cum prevede și Constituția și o parte din societate susține acest lucru, o echipăm și o instruim astfel încât să ne fie de folosˮ, a spus Igor Boțan.

Expertul a menționat că atât hotărârea Curții Constituționale din 2 mai 2017, cât și Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE), care urmează să fie suspendat, trebuie foarte bine analizate. Aceasta pentru că Republica Moldova are relații bune cu statele membre ale Uniunii Europene și așa cum Germania a făcut un cadou Republicii Moldova (transportoare blindate Piranha), același lucru ar putea Republica Moldova să-l continue cu Franța, precum și cu alte țări. „Sunt țări foarte dezvoltate care trec la sisteme de apărare mult mai avansate, dar Republica Moldova ar putea eventual asimila sistemele de apărare care deja în aceste țări sunt depășite și pot face acest lucru în cadrul misiunilor internaționale pe care ofițerii și soldații din Republica Moldova le au în misiunile de pacificare. Ar fi foarte mult de lucru pentru autorități, pentru experți ca să demonstreze că ceea ce face Republica Moldova se face în cadrul unei linii generale care a fost începută de Partidul Comuniștilor atunci când s-a aflat la guvernareˮ, a declarat Igor Boțan.

„Trebuie să pornim de la faptul că ceea ce se face acum în Republica Moldova vine drept o continuare a ceea ce a început, de exemplu, Partidul Comuniștilor când se afla la guvernare având majoritate constituțională. Și ceea ce se întâmplă acum nu este decât o continuare a eforturilor pe care le-a întreprins, de exemplu, președintele Vladimir Voronin. Vreau să le amintesc tuturor, inclusiv guvernanților noștri, că guvernarea comunistă a încercat să obțină recunoaștere internațională pentru statutul său de neutralitate, dar nu a reușit, pentru că atunci s-a împotrivit Federația Rusăˮ, a amintit expertul.

Dezbaterea publică la tema „De ce se suspendă Tratatul privind forțele armate convenționale?” este ediția a 302-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.