Igor Boţan: Patru linii de comportament vor domina campania electorală

Deja avem patru mesaje puternice, linii de comportament, oferte electorale, care sunt mai puţin sau mai mult inconfundabile, care vor domina campania electorală. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul a declarat că primul mesaj este cel pro-european, al doilea este tot pro-european, dar însoţit de componenta antioligarhică, cel de al treilea este mesajul unionist, iar ultimul ţine de dimensiunea euroasiatică, transmite IPN.

În opinia sa, cele patru mesaje puternice sunt mai puţin sau mai mult inconfundabile, deşi trei dintre acestea se suprapun în anumite puncte. Mesajul pro-european, refacerea vectorului pro-european, depăşirea crizei – este promovat de Partidul Democrat şi Partidul Popular European. Mesaj pro-european, dar cu o puternică componentă antioligarhică, promovează Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma DA. Componenta antioligarhică  este sesizată şi în poziţia Partidului Nostru şi cea a Partidului Socialiştilor.

Al treilea mesaj, foarte puternic în opinia lui Igor Boţan, este cel al unioniştilor. „Mihai Ghimpu a declarat că Republica Moldova a eşuat ca stat independent, trebuie să purcedem la unificarea Republicii Moldova cu România. Şi aici avem trei partide care şi-au anunţat candidaţii, este vorba despre domnul Ghimpu – Partidul Liberal, doamna Pavlicenco – Partidul Naţional Liberal şi Partidul Dreapta al Anei Guţu”, a notat analistul.

Cea de a patra dimensiune este euroasiatică. Analistul afirmă că aici avem Partidul Socialiştilor şi, cumva, şi Partidul Politic Partidul Nostru, care pretinde, totuşi, că pledează pentru Republica Moldova. „Dar aceste partide, aşa cum spuneam, au şi un mesaj antioligarhic. Deci, aceste patru linii de comportament, de mesaj, vor domina campania electorală”, a menţionat Igor Boţan.

Întrebat în care dintre aceste tabere este mai mare înghesuiala şi bătălie pentru potenţiale voturi, directorul ADEPT afirmă că deocamdată putem spune că aceste patru tabere au cam acelaşi număr de candidaţi desemnaţi. „Să nu uităm şi de candidaţii independenţi, care sunt mai degrabă pe segmentul pro-european de dreapta, cel puţin majoritatea dintre ei sunt pe acest segment şi ei fac înghesuiala. Dar, mă rog, este dreptul lor, nimeni nu-i poate priva de acest drept. Partea curioasă a problemei este dacă vor fi în stare să adune cele cel puţin 15 mii de semnături, ţinând cont de faptul că un cetăţean al Republicii Moldova cu drept de vot poate semna o singură dată şi ţinând seama că atmosfera din ţară este foarte politizată”, a spus analistul.

Igor Boţan a mai spus că există temei să credem că vor fi surprize în această campanie, vor fi foarte mulţi nemulţumiţi. Şi deja se vede că lucrurile sunt distorsionate atât în mass-media, în finanţarea partidelor şi în ceea ce priveşte factorul administrativ. Potrivit lui, cetăţenii trebuie să pledeze pentru un proces electoral liber şi corect şi să câştige cel care este mai bun şi, foarte important, este onest şi nu cumpără voturi, nu mituieşte, nu manipulează.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 30 octombrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.