Igor Boțan: Mulți refugiați decid să rămână în Moldova, pentru că se simt aici bine din punct de vedere emoțional

În pofida situației social-economice dificile din Republica Moldova, mulți refugiați ucraineni decid să rămână în țara noastră, iar aceasta demonstrează că ei găsesc adăpostul de care au nevoie și se simt bine din punct de vedere emoțional aici, în Republica Moldova, a subliniat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului la dezbaterea publică la tema „Refugiații ucraineni: șaptezeci și cinci de zile de conviețuire pașnică în Moldova pe timp de război în Patria lor”, organizată de Agenția de presă IPN.

Expertul a precizat că în prezent pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 90 de mii de refugiați ucraineni. Totodată, 10% dintre locuitorii Republicii Moldova sunt de etnie ucraineană, iar 90% dintre refugiați care vin în Moldova sunt adăpostiți de familii și aceasta dovedește că cetățenii moldoveni și cei ucraineni au multe în comun – sunt creștini ortodocși, în mare parte, și vorbesc două limbi. Republica Moldova manifestă simpatie și empatie față de poporul ucrainean, a menționat Igor Boțan.

Igor Boțan a amintit că Ministerul Finanțelor de la Chișinău a deschis un cont la care cetățenii moldoveni pot face donații pentru a ajuta refugiații ucraineni. Autoritățile din Republica Moldova au făcut față valului de refugiați, iar mai mulți oficiali străini au apreciat acest lucru și au acordat ajutor Moldovei ca să poată gestiona criza refugiaților.

Expertul permanent al proiectului a subliniat că poporul ucrainean trece printr-o încercare grea. „Bombardarea orașelor pașnice cu rachete este o nebunie și oamenii din Moldova înțeleg cât de gravă este această criză. Acești oameni au nevoie de consiliere psihologică, pentru că tot ceea ce au agonisit timp de o viață, au pierdut în război, iar plus la aceasta au pierdut în război și persoane apropiate. Oamenii trebuie să dea dovadă de solidaritate, atunci când e vorba de refugiații ucraineni, pentru ca aceste persoane care au fugit din calea războiului să beneficieze de adăpost, dar și de alte servicii de care au nevoie”, a spus Igor Boțan.

El a adăugat că, deși autoritățile ucrainene și-ar dori ca Republica Moldova să susțină sancțiunile împotriva Federației Ruse, autoritățile din Moldova înțeleg că, dacă aplică aceste sancțiuni, s-ar putea să pedepsească mai mult Republica Moldova și, „astfel, le va face o defavoare și refugiaților ucraineni care au venit în țara noastră”. „Ar fi o prostie dacă Moldova se va alătura acestor sancțiuni împotriva Federației Ruse, pentru că astfel va scădea capacitatea Moldovei de a gestiona criza refugiaților”, a opinat expertul permanent al proiectului. Potrivit lui Igor Boțan, după terminarea războiului se vor deschide noi perspective de dezvoltare a relațiilor moldo-ucrainene.

Dezbaterea publică la tema „Refugiații ucraineni: șaptezeci și cinci de zile de conviețuire pașnică în Moldova pe timp de război în Patria lor” este ediția a 243-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.