Igor Boţan: Moldova are un potențial modest în a gestiona situația din Orientul Apropiat

Republica Moldova are un potențial foarte modest în a gestiona situația din Orientul Apropiat. Republica Moldova trebuie să aibă o atitudine echilibrată ținând cont de potențialul pe care îl are. Republica Moldova în planul de acțiuni Republica Moldova-UE avea obligația ca în forurile internaționale să consimtă și să susțină poziția pe care o are UE. Declarația a fost făcută la dezbaterile publice „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN, de către Igor Boţan, expert permanent al proiectului.

Totuși, Igor Boţan nu crede că cineva ar putea apela la serviciile Republicii Moldova ținând cont de potențialul limitat pe care îl are. Din punctul său de vedere, Republica Moldova va proceda, dacă va fi solicitată, adecvat și își va onora obligațiunile pe care le are față de partenerii internaționali. Pe de altă parte, afirmă Igor Boţan, există dreptul internațional și instituțiile internaționale. „Șeful statului nu o dată a menționat că SUA pentru Republica Moldova sunt un parteneriat strategic. Ținând cont de suportul pe care îl avem din partea SUA, există această obligație, cel puțin morală, să fim alături de cei care ne ajută”, a declarat expertul.

Potrivit lui Igor Boţan, după ce autoritățile iraniene au recunoscut că avionul de pasageri al unei companii aeriene din Ucraina a fost doborât din greșeală, toată lumea înțelege că această doborâre este o consecință a incitării spiritelor, un rezultat dramatic al erupției care a avut loc. Igor Boţan susține că situația rămâne foarte complicată, tensionată: „Deși spiritele s-au calmat, principalii actori, cel mai probabil, au luat o pauză și așteaptă evoluția de mai departe a evenimentelor. Calmarea spiritelor este amăgitoare, putem doar spera că marile puteri: UE, SUA, China vor manifesta rețineri și vor menține situația sub control”.

În opinia expertului, ghemul de probleme este foarte mare, iar situați în orice moment poate să erupă iarăși. „Este vorba de programul nuclear al Iranului, noua politică pe care o desfășoară Turcia și rolul pe care și-l asumă în regiune etc. De asemenea, atât Turcia, cât și Iranul își evocă strălucirea imperială de altă dată, iar acest lucru se manifestă în toate domeniile. În ultimul sfert de veac, citarea în reviste științifice de mare prestigiu al cercetărilor științifice în Turcia și în Iran, a crescut de zeci de ori. Aceste țări își evocă o strălucire pe care au avut-o cândva și își doresc ca pe arena internațională să joace un rol foarte important. Este evident că strălucirea Iranului este civilizațională, este una absolut încântătoare, ca și cea otomană”, a spus Igor Boţan.

Comentând reacția Federației Ruse la situația din Orientul Mijlociu, Igor Boţan afirmă că a văzut „doar intervenția purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, în rest Rusia parcă nu s-a pronunțat”. Totodată, expertul menționează că a văzut în mediile patriotice din Federația Rusă o nemulțumire precum că Rusia nu a luat apărarea Iranului. „Și acest lucru are explicație pentru că Federația Rusă are o atitudine foarte specifică față de acest colț al lumii. Să nu uităm că un diplomat rus în Orientul Mijlociu, a fost sechestrat, iar unul dintre ei chiar a fost ucis de către acestea structuri. De aceea, probabil, Federația Rusă manifestă o reținere atât de exemplară, dacă putem spune așa. Situația oricum rămâne foarte complicată”, a spus expertul.

Igor Boţan este de părere că în Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene este competent să gestioneze situația, este instituția specializată și crede că specialiștii din cadrul ministerului știu să dea sfaturi echilibrate, competente conducerii de vârf, clasei politice. „Toți suntem creații ale lui Dumnezeu, precum spunea Apostolul Pavel, și este normal să avem această dorință ca pacea să se restabilească și în această regiune foarte complicată, să se instaureze o pace durabilă și să prospere economiile țărilor respective, iar noi să avem foloase de pe urma stabilității în regiunea respectivă”, a declarat Igor Boţan.

Dezbaterile „Tensiunile militare și geopolitice din Orientul Mijlociu: impact asupra Republicii Moldova și poziția Republicii Moldova”, sunt ediția a 123-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

  • Igor Botan despre potentialul Republicii Moldova
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE