Igor Boțan: Marea problemă a instituțiilor de stat e că ajung pe mâna șmecherilor

Expertul Igor Boțan susține că încă în anul 2009 s-a admis politizarea instituțiilor statului și toate aceste instituții au intrat pe mâna unui om, care a transformat politica în business. „Marea problemă în politizarea instituțiilor de stat este că ele ajung pe mâna șmecherilor. Dacă șmecherii noștri nu făceau porcăriile și crimele pe care le-au comis sub umbrela Alianței pentru Integrare Europeană, statul era avansat și nu era să discutăm prostii și despre lupta geopolitică”, a declarat Igor Boțan în cadrul dezbaterilor publice: „Dosarele penale „politice”: personaje, metode, scopuri, consecințe”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a amintit despre cazul lui Veaceslav Platon, care a declarat în mod public că i-a oferit un milion de dolari lui Serafim Urechean ca să-l includă pe listă de partid. „Așa-zisul vot de aur, care a înclinat balanța și a făcut schimbarea în Republica Moldova se datorează acestui milion. Îl putem întreba eventual pe domnul Platon, dacă s-a gândit că anume în urma acțiunii sale a ajuns să stea patru ani în pușcărie? Procuratura se va lămuri cu cazul lui, este vinovat sau nu, dar ceea ce înțelegem cu toții este că procesul împotriva lui a fost falsificat”, menționează Igor Boțan.

Potrivit lui, aceste cazuri denotă că politicienii care intră în tranzacții cu oamenii de afaceri, care procedează la fel cum a procedat Veaceslav Platon, nu-și dau seama ce se întâmplă ulterior. „În luna mai 2010, a fost adoptată legea care a politizat cap coadă toate instituțiile statului, inclusiv numirea ambasadorilor și marea problemă în politizarea acestor instituții este că ele intră pe mâna șmecherilor. Atunci când acei politicieni sunt întrebați despre anumite fapte, toți se justifică trecând la geopolitică pentru a găsi scuze regimului lui Vlad Plahotniuc. Ei cred că poți încălca principiile statului de drept și poți comite cele mai mari crime, invocând lupta geopolitică”, a spus Igor Boțan.

„Or, lupta geopolitică s-a dat în Parlamentul European cu cele două rezoluții cu referire la Republica Moldova, care și sunt rezultatul „luptei geopolitice” a lui Plahotniuc. Și întrebarea este cine a adus mai mult rău, inclusiv intereselor geopolitice și a izolat Republica Moldova?”, a declarat expertul.

Igor Boțan a menționat că Republica Moldova ar fi putut deveni un exemplu printre statele Parteneriatului Estic, în condițiile în care în 2010 Uniunea Europeană era extrem de deschisă față de Moldova. Potrivit lui, de-a lungul timpului au fost admise prea multe nereguli, iar Republica Moldova poate reveni la acele valori și poate avea un viitor doar dacă va fi corectat ceea ce s-a făcut rău în ultimii zece ani. „De asemenea, dacă va fi redată încrederea societății, investitorilor etc. În caz contrar oamenii cumsecade vor pleca din această țară”, a spus el.

Expertul a amintit și despre persecuțiile la care au fost supuși tinerii care au ieșit să protesteze și cei care au vorbit despre falsificarea alegerilor din 2009. A amintit, de asemenea, despre primarii din Taraclia, Basarabeasca etc., cărora li s-au instrumentat dosare politice, precum și despre „calvarul la care a fost supus reprezentantul UE, Pirkka Tapiola, care a „îndrăznit” să vorbească despre cazul primarului din Taraclia în public”. „Tot media holdingul, un șir de jurnaliști au început un atac de o mizerie inimaginabilă împotriva domnului Tapiola”, a menționat Igor Boțan.

Potrivit lui, astfel de presiuni, dar și dosarele politice, pot fi combătute prin solidaritate. „Acest lucru trebuie să aibă loc prin asocierea în organizații necomerciale pe domenii – în rândul oamenilor de afaceri, agricultori, IT, jurnaliști etc. Și în cadrul acestor asociații trebuie să existe profesioniști, care să-i reprezinte și să opună rezistență sistemului, inclusiv în cazul dosarelor politice”.

Dezbaterile „Dosarele penale „politice”: personaje, metode, scopuri, consecințe” sunt ediția a 140-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE