„În contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, există o dilemă și anume, dacă este acceptabil ca de dragul unor succese în procesul social-economic, să fie jertfite libertățile democratice, procesul democratic din Republica Moldova”, susține Igor Boțan, expertul permanent în cadrul dezbaterilor publice, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova. În cadrul unei noi ediții cu tema: „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, Igor Boțan a declarat că nu i se pare corect ca de dragul unor succese relative de ordin social-economic să fie jertfite libertățile democratice, să fie jertfită justiția și să fie pusă pe altarul așa-ziselor succese. Și aceasta pentru că acest fapt compromite întregul proces de integrare europeană.
Expertul a menționat că documentele spun foarte clar că situația din Republica Moldova, la capitolul democrație, este una proastă și în degradare. Pe de altă parte, tot documentele, rezoluțiile Uniunii Europene, spun că s-au realizat anumite progrese în domeniul social-economic și acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se discută despre realizări și nereușite. Igor Boțan afirmă că cele două rezoluții ale Parlamentului European menționează anumite succese și acestea nu port fi negate: „De exemplu, s-a făcut ordine în sistemul bancar, s-a făcut ordine la vamă, aici crescând încasările și acestea nu pot fi negate. Pe de altă parte – derapajul democratic există”.
Expertul a amintit și despre declarațiile ex-ministrului justiției, Alexandru Tănase, făcute la începutul anului 2018. „Atunci, acesta a recunoscut în mod public că reforma justiției în Republica Moldova, pur și simplu, a eșuat. În ceea ce ține de invalidarea mandatului primarului de Chișinău, câștigat într-o luptă electorală, din punct de vedere al organizațiilor care monitorizează alegerile, onestă, toată lumea a văzut acea solidarizare corporativă a corpului judecătoresc, lucru care a scos în evidență că există o mare problemă”. Potrivit lui, de asemenea, toți au văzut ce s-a întâmplat în luna noiembrie, când au fost făcute modificări la Codul Electoral de o manieră care nu poate fi acceptată în niciun fel.
„Noi am văzut cum a fost numită ziua referendumului, odată cu alegerile parlamentare, în baza unei legi care va intra în vigoare abia la 30 decembrie. S-a adoptat decizia de anticipare, într-un fel, a posibilității desfășurării referendumului, în situația în care nici măcar nu se știa, dacă aceste modificări vor fi cumva promulgate sau nu. Și aceasta în condițiile în care persistă un proces foarte interesant de suspendare în regim periodic a atribuțiilor șefului statului – o chestie, care în opinia sa, este strigătoare la cer. Sunt un șir de lucruri care trebuie să ne îngrijoreze”, menționează Igor Boțan.
Potrivit lui, înalții oficiali europeni nu o dată au declarat că Acordul de Asociere cu UE are la bază valori, iar Republica Moldova, semnând acest document, a consfințit să respecte aceste valori. „Și dacă schimbăm una pe alta de dragul unor realizări, jertfim libertățile și valorile, mi se pare că nu este tocmai corect”, a mai spus Igor Boțan.
În opinia expertului, Acordul de Asociere este cel mai important document, pe care Republica Moldova l-a semnat vreodată și nu există domenii ale vieții publice, fie economic, social sau de altă natură, care să nu fie atinse de acest document. Și acest lucru a fost spus chiar și de actualii lideri ai Partidului Socialiștilor că nu există alternativă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, teză enunțată atunci când Zinaida Greceanîi candida și atunci când a devenit premier.
Dezbaterea „ „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, este ediția a 99-a din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.