La toamnă cetăţenii vor face alegerea strategică pentru viitorul Republicii Moldova, ei vor alege între vectorul strategic de integrare europeană sau eurasiatică. De această părere este expertul Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, şi a fost expusă la dezbaterile publice cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia opoziţiei”, organizate de către Agenţia IPN, în coproducţie cu Radio Moldova.
Igor Boţan a menţionat că în UE alegerea strategică a fost făcută mulţi ani în urmă pentru unele ţări. Ele se confruntă cu sindromul post-alegere strategică, pentru că, intrând în UE, au înţeles că ţările care sunt hiper-dezvoltate profită de aceasta şi devin şi mai performante, iar cele care sunt la periferii devin mai sărace din cauza corupţiei şi înapoierii. „Însă Republica Moldova încă nu a făcut alegerea strategică. Noi abia urmează să facem alegerea strategică. Alegerea se va face la toamnă, ]n cadrul alegerilor parlamentare. Alegerea este echivalentul referendumului. Cine câştigă alegerile, câştigă şi vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova: proeuropean sau pro-euroasiatic”, a menţionat analistul politic.
El a mai menţionat că există priorităţi declarate şi nedeclarate ale partidelor. Priorităţile de bază ale societăţii sunt fixate în Constituţie, dar priorităţile circumstanţiale vin din situaţia care este în Republica Moldova, şi aici societatea este divizată – integrare europeană sau integrare euro-asiatică. „Societatea este fragmentată pe mai multe criterii. Nu există prioritate unică pentru întreaga societatea”, a menţionat analistul.
Igor Boţan a spus că, din păcate, în 20 de ani de independenţă a ţării, partidele s-au perindat la putere pentru rentă politică şi administrativă. „Această rentă îi face pe politicieni să renunţe la salariu, în public, iar noi suntem puşi în situaţia să-i credem că ei îşi dedică timpul pentru a sluji binelui public. Atunci apare întrebarea, dacă se dedică pentru binele public, de ce se ceartă? Răspunsul este că se ceartă pentru că nu pot împărţi domeniile de pe care culeg banii sub formă de pe renta politică şi administrativă”, a subliniat analistul.
Dezbaterile publice cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia opoziţiei”, constituie ediţia XXVI din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.