Intrarea sovieticilor în Basarabia, în 1940, având la bază protocolul secret de partajare a zonelor de influență, semnat cu Germania fascistă, a dus la decapitarea elitei basarabene. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice la tema „Dubla tragedie a refugiaților din 1940 și 1944”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, pericolul agresiunii ruse este unul care nu poate fi ignorat, miza liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, fiind refacerea Uniunii Sovietice și recâștigarea măreției imperialiste a Rusiei.
Expertul Igor Boțan a explicat că venirea sovieticilor în Basarabia, în 1940, a generat un val masiv de refugiați și a dus la distrugerea intelectualității basarabene. Potrivit expertului, mențiunea din ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, adresat României, potrivit căruia Basarabia ar fi locuită în majoritate de ucraineni, reprezenta un argument fals.
„Basarabia fiind o provincie agrară, rurală, oamenii credeau în Dumnezeu și prima victimă a așa-zisei eliberări a fost că oamenii au fost privați de credința în Dumnezeu. Preoții au făcut parte din categoria celor care au avut de suferit de pe urma așa-zisei eliberări. Mai exista pretenția Uniunii Sovietice că oamenii din Basarabia erau sovietici. O pretenție absurdă. După puciul bolșevic din 7 noiembrie 1917, la două săptămâni au avut loc alegeri pentru Adunarea Constituantă a Rusiei, iar în Basarabia pentru bolșevici au votat 8%. Pretenția lor că Basarabia a fost bolșevizată sau sovietizată este un fals. A fost doar un pretext pentru a intra în Basarabia, în conformitate cu protocolul secret de împărțire a zonelor de influență. Intrarea sovieticilor pe teritoriul Basarabiei știm că a lăsat urme adânci. A fost decapitată elita”, a spus expertul permanent al proiectului, Igor Boțan.
Igor Boțan a menționat că războiul din Ucraina este un război prin care liderul de la Kremlin își dorește refacerea Uniunii Sovietice. Potrivit expertului, anterior au existat numeroase declarații ale lui Vladimir Putin care pregăteau opinia publică pentru tentative de recucerire a teritoriilor.
„De exemplu, declarația despre catastrofa geopolitică generată de disoluția Uniunii Sovietice, apoi despre pretenția că disoluția URSS nu ar fi fost legală. Ulterior au urmat declarații concrete privind refacerea lanțului imperial, Putin considerând-se a patra verigă a lanțului imperial, pornind de la Ivan al III-lea care s-a declarat țar în Rusia, a doua verigă a fost dinastia Romanov, cea de-a treia verigă a fost cea comunistă, sovietică și acum Putin are pretenția că a ajuns la a patra verigă de refacere a Imperiului”, a mai spus Igor Boțan.
Igor Boțan spune că pericolul agresiunii ruse planează în continuare asupra statelor din fostul bloc sovietic, întrucât Rusia ignoră prevederile tratatelor internaționale, urmărindu-și scopul principal de refacere a URSS.
„Am văzut ce face regimul lui Putin cu dreptul internațional, am fost cu toții uimiți în noaptea când a atacat Ucraina să facă referire la articolul 1 din Carta ONU, menționând că atacând Ucraina el apără Federația Rusă și această agresiune este una de apărare a Rusiei. Nu putem avea o atitudine nepăsătoare față de aceste lucruri. Sunt articole ale adepților lui Putin care spun că scopul acestei agresiuni este destabilizarea spațiului ex-sovietic. Ca toată lumea să înțeleagă mecanismul, Rusia este regim autoritar dictatorial, toată puterea este controlată de un singur lider, iar scopul este refacerea Uniunii Sovietice”, a punctat expertul.
Dezbaterea publică la tema „Dubla tragedie a refugiaților din 1940 și 1944” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.