Igor Boţan: În CMC nu trebuie să se facă politică, ci politici pentru cetăţeni

La nivelul administraţiei publice locale, şi mai ales în cazul Consiliului municipal Chişinău nu ar trebui să se facă politică, ci politici destinate cetăţenilor şi dezvoltării municipiului. Declaraţia a fost făcute de Igor Boţan, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Denunţarea coaliţiei majoritare în Consiliul municipal Chişinău: motive şi consecinţe, nivel local şi naţional”, ediţia LI din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan,
expertul permanent al proiectului IPN a declarat că destrămarea alianţei majoritare din Consiliul municipal Chişinău este un lucru negativ, perceput la fel şi de către cetăţeni. Acesta este de părerea că în CMC pot exista în continuare practicile vechi când consilierii se ceartă, iar apoi, la un anumit moment se vor vota la pachet anumite înţelegeri, cu semnificaţii pecuniare pentru persoanele implicate.

De asemenea, expertul permanent al proiectului a spus că existenţa unei majorităţi în cadrul CMC ar fi un lucru pozitiv şi util, inclusiv pentru primarul general al capitalei. Igor Boţan crede că acum în Consiliu nu există o majoritate din cauza contextului actual al oraşului Chişinău, care este unul negativ pentru primarul Dorin Chirtoacă, după nouă ani de când deţine această funcţie.

Totodată, Igor Boţan este de părerea că toţi locuitorii capitalei sunt conştienţi că în cadrul primăriei „înfloreşte corupţia”, iar percheziţiile organizate luni, 22 februarie, de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie la Primărie reprezintă un indicator că lucrurile nu mai pot fi tolerate.

Igor Boţan a declarat, de asemenea, că în Chişinău sunt mai multe probleme care ar  reprezenta un adevărat blestem pentru oraş. Acesta s-a referit la numărul mare de gherete, la construcţiile ilegale şi panourile publicitare din capitală. În acest context, Igor Boţan crede că problemele politice sunt nocive pentru oraş, iar pentru cetăţeni ar fi util ca problemele urbei să fie rezolvate cu eforturile comune ale primarului şi consilierilor municipali.

Igor Boţan a spus că dacă actualmente în CMC nu există o coaliţie pro Partidul Liberal, aceasta nu ar însemna că există o coaliţie împotriva liberalilor.

Dezbaterile publice cu tema „Denunţarea coaliţiei majoritare în Consiliul municipal Chişinău: motive şi consecinţe, nivel local şi naţional”, ediţia LI din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.

  • igor botan despre politicile cmc.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE