Igor Boțan: Implementarea este cuvântul cheie pentru debursarea banilor din partea UE

Prima tranșă de bani din partea UE, din cele 100 de milioane de euro, ar putea ajunge în Republica Moldova în luna februarie sau martie anul viitor, iar potrivit Memorandumului de înțelegere dintre Republica Moldova și UE, la trei luni de la debursarea tranșei, va fi efectuată o evaluare și stabilite condițiile următoarelor debursări. Implementarea condițiilor impuse de UE depinde de guvernarea de la Chișinău, deoarece implementarea - este cuvântul cheie la verificarea îndeplinirii condițiilor impuse de UE în schimbul debursării banilor pentru Republica Moldova. De această părere este Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT).

În cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, Igor Boțan, care este și expertul permanent al proiectului, a spus că Memorandumul de înțelegere semnat cu UE conține, în premieră, pe lângă cele 28 de condiții, și o condiție legată de sistemul pluripartit, și toți înțeleg, că de fapt, UE se referă la modul în care a fost modificat sistemului electoral.

„Uniunea Europeană este dispusă să susțină Republica Moldova și Uniunea Europeană regretă foarte mult condițiile politice. Ei chiar doresc să ajute Moldova, dar implementarea condițiilor impuse depinde de guvernare, care poate să le îndeplinească, cred eu”, a spus expertul proiectului.

Acesta a precizat că, de obicei, asistența macrofinanciară din partea UE servește pentru trei cauze: balanța de plăți, suport bugetar și rezervele Băncii Naționale. Cele 28 de condiții impuse de UE sunt pe domeniul administrației, guvernării sectorului financiar, lupta împotriva corupției, reformele în sectorul energetic. De asemenea, condițiile vizează stoparea spălării banilor, guvernarea sectorului public și implementarea DCFTA. Pe lângă aceste condiții de bază, în Memorandum a fost adăugat încă un subpunct, care, în opinia lui Igor Boțan, este reminiscența dezbaterilor din acest an, legate de modificarea sistemului de vot.

„Multe partide au promis acest lucru, dar au uitat să întrebe de cetățeni dacă chiar își doresc acest lucru”, a spus Igor Boțan, amintind că în campania electorală pentru alegerile din 2014, PDM a promis investiții anuale de un miliard de dolari. „O promisiune interesantă, dar care a fost uitată lăsată la o parte”, susține Igor Boțan. În acest context, expertul a subliniat că s-a ajuns în situația în care ceea ce i s-a promis cetățeanului și este dorit de acesta, nu se realizează, dar ceea ce nu i s-a promis i se oferă, iar cetățenii trebuie să accepte. În particular, acesta s-a referit la sistemul de vot, modificat la inițiativa PDM, care avantajează partidele politice foarte bogate, „iar rapoartele Comisiei Electorale Centrale arată care sunt aceste partide”.

De asemenea, Igor Boțan a precizat că Uniunea Europeană își dorește ca Republica Moldova să aibă un climat investițional favorabil, dar nu se amintește nimic despre justiția selectivă, care nu se regăsește printre condițiile impuse de UE, însă finanțarea reformei justiției a fost stopată de către UE.

Igor Boțan a făcut o trecere în revistă a istoriei asistenței macrofinanciare din partea UE pentru Republica Moldova. Astfel, în anul 2015, când Republica Moldova a intrat în criză, asistența financiară a fost sistată. La sfârșitul acelui an, Moldova a solicitat reluarea asistenței. Igor Boțan a precizat că există o practică a Uniunii Europene de a acorda asistență macrofinanciară statelor partenere, există însă o singură condiție, ca țara respectivă să aibă semnat un acord cu FMI și toți parametrii legați de dezvoltarea macrofinanciară a țării să fie agreați de către FMI. Acest lucru s-a întâmplat în 2016, iar în 2017 Memorandumul cu UE trebuia să fie semnat fără precondiții, însă, din cauza problemelor legate de schimbarea sistemului electoral, s-a convenit o excepție pentru Moldova, și anume, de a condiționa politic acest Memorandum de înțelegere.

Dezbaterile publice: „Șansele îndeplinirii celor 28 de condiții în contul a 100 de milioane oferite de UE sau Cât de real este obiectivul guvernării de a face calea europeană ireversibilă până la alegerile parlamentare?”, ediția a 85-a fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.